Küresel akıllı telefon pazarı 2024’ün 2. çeyreğinde yüzde 6 büyüdü

Kredi kartı boyutunda akıllı telefonlar

Küresel akıllı telefon pazarı, birkaç yıllık düşüşün ardından toparlanma yaşıyor. Counterpoint Research’ün son küresel akıllı telefon pazarı araştırmasına göre, 2024’ün ikinci çeyreğinde yıllık bazda %6 büyüme kaydedildi.

Küresel akıllı telefon pazarındaki bu büyüme, son üç yılın en yüksek oranı olarak öne çıkıyor. Küresel akıllı telefon satışları, en zayıf yıldan hızlı bir toparlanma ile üst üste üçüncü çeyrekte yıllık bazda artış gösterdi. İlk beş akıllı telefon markası arasında Samsung zirvedeki yerini korurken, Apple’ın pazar payı marjinal olarak düştü. Xiaomi ise önde gelen beş küresel marka arasında en hızlı büyüyen marka oldu.

Küresel akıllı telefon pazarı

Counterpoint Research’ün en son Akıllı Telefon 360 Aylık Takipçisi raporu, mevcut canlanmanın iyileşen tüketici güveni ve makroekonomik faktörler tarafından yönlendirildiğini gösteriyor. Avrupa ve Latin Amerika pazarları, 2024’ün ikinci çeyreğinde en hızlı büyümeyi kaydetti. Bu büyüme, 2023 seviyelerinin üzerinde artan satın alma aktivitesine işaret ediyor. Çin’de Huawei, çeşitli faaliyetlerle toparlanmasını pekiştirdi. Özellikle Latin Amerika ve Asya’daki gelişmekte olan pazarlar, yerleşik pazarlardan daha iyi performans gösterdi.

Counterpoint Araştırma Direktörü Tarun Pathak’a göre, akıllı telefon satışlarındaki son üç çeyrekteki büyüme, 2023’teki rekor düşüşün ardından sektörde memnuniyetle karşılanan bir gelişme. Tüketici güveninin iyileşmesi ve envanter pozisyonlarının artması gibi faktörlerin birleşimi nedeniyle piyasalar hızla toparlandı.

Küresel akıllı telefon pazarı

Yılın kalan çeyrekleri için küresel akıllı telefon pazarındaki görünüm parlak. Akıllı telefon markaları, portföylerini birkaç heyecan verici teklifle yenileyerek artan tüketici talebine hızlı bir şekilde tepki verdi. Pazar ayrıca uygun fiyatlı etiketlere sahip premium modellerin yaygınlaştığını gördü.

Samsung, pazarın %20’sini oluşturarak 2024’ün ikinci çeyreğinde zirvedeki yerini korudu. Apple %16, Xiaomi %14, Vivo %8 ve OPPO %8 payla Samsung’u izledi. Sıralama, 2023’ün ikinci çeyreğindeki konumla aynı kaldı. Ancak Xiaomi, dönem içinde %22’lik en yüksek yıllık büyüme performansını kaydetti. İlk beş markanın kümülatif payı, Huawei, Honor, Motorola ve Transsion grup markaları gibi yeniden canlanan markaların baskısı nedeniyle kısmen azaldı. Pazarın, ilk 10 markanın pazarın %90’ını oluşturmasıyla yavaş ve istikrarlı bir hacim artışına devam etmesi öngörülüyor.

Xiaomi Smart Band 9, 21 güne kadar pil ömrüyle piyasaya sürüldü