Koronavirüs Türkiye’de mutasyon geçirdi: Nasıl etki edecek?

Koronavirüs çocuklarda felç

Uzun bir süredir büyük sorunlara neden olan koronavirüs Türkiye’de mutasyon geçirdi. Hadi gelin hem bu konunun detaylarına hem de etkisine bir göz atalım.

Aşı ve ilaç çalışmaları devam eden koronavirüs Türkiye’de mutasyon geçirerek bir probleme neden oldu. Bu mutasyonun Güney Afrika, İngiltere ve Brezilya gibi ülkelere benzediği görülüyor. Bilim insanları Nisan ayının son vakitlerinde mutasyonlu virüsün Avrupa’da baskın olma ihtimalini vurguluyor. Böyle bir durumda vaka sayıları önemli ölçüde artış gösterecektir.

Asıl önemli olan Türkiye’deki mutasyonun ne tür etkiler yaratacağıdır. Türkiye’deki varyantlar hakkında bazı tahminler var. Bilim kurulu üyeleri içerisinde yer alan Hasan Tezer bu konuda Avrupa’ya bakılmasını önerdi.

Türkiye’deki mutasyon Avrupa ile benzer olabilir

Yapılan açıklamalara bakıldığında bu mutasyonun Avrupa’daki gibi kolay bulaşmaya neden olabileceği ifade ediliyor. Daha hızlı bir şekilde hücrelere yapışan bu mutasyonlu virüs bütün Avrupa’da yayılma eğilimi göstermişti.

koronavirüs Türkiye'de mutasyon
Türkiye’deki mutasyonların muhtemelen yine aynı şekilde daha hızlı bulaşma özelliğine sahip olacağı tahmin ediliyor. Ancak bununla ilgili korkutucu bir detay daha var. Avrupa’da meydana gelen mutasyon sonucu ortaya çıkan virüs ölüm sayılarını da arttırmıştı. Yine aynı şekilde Türkiye’de benzer bir tablo ortaya çıkmasından korkuluyor.

Mevcut duruma bakıldığında Avrupa’daki vaka sayısının büyük oranda artış gösterdiği görülüyor. Bu artışın nedenlerinden birisi de mutasyon. Türkiye’de ortaya çıkan yeni virüsün ise böyle bir etkisinin olup olmayacağı henüz kesinleşmedi. Bilim Kurulu üyeleri tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa önümüzdeki günlerde mutasyon hakkında ayrıntı verilecek.

Mutasyonlu koranavirüsün öldürme riski ortaya çıktı: İşte merak edilen detaylar

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu üyeleri tarafından yapılan mutasyon açıklamalarını sizlerle paylaşmaya devam ediyor olacağız.