Tüm dünyanın büyük bir korkuyla takip ettiği Koronavirüs Delta varyantı aşılama sisteminde önemli bir değişikliğe neden oldu. Hadi gelin yaşanan bu değişikliğe birlikte göz atalım.
Pandemi süreci ile baş etmenin en önemli yöntemi hiç şüphesiz aşılama sistemidir. Sosyal mesafe ve maske gibi kurallara uyulsa bile yine de herkese hızlı bir şekilde bulaşabiliyor. Ayrıca Delta varyantı olarak açıklanan bir mutasyon virüsün bulaşıcılık özelliğini güçlü oranda artırıyor.
Covid-19 sürekli mutasyon geçirme özelliğine sahip. Bu nedenle İngiltere, Güney Afrika gibi çeşitli varyantlar ortaya çıktı. Şimdi ise Hindistan merkezli olduğu tahmin edilen Delta varyantı gündemde. Türkiye’de uygulanan aşıların yeni bir sistemle dağıtılacağı ifade ediliyor.
Koronavirüs Delta varyantı aşılama düşmanı
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sosyal hareketlilik arttı. Ayrıca yasakların kaldırılması bu hareketliliğin daha fazla artmasını sağladı. Böylece virüsün daha fazla yayılma ihtimali ortaya çıktı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre Delta varyantı aşıların etkisini büyük oranda düşürüyor.
Normal şartlarda aşılar yüzde 70 oranında etkili olabiliyor. Fakat Delta varyantı işin içine girince koruyuculuk yüzde 30 seviyelerine kadar geriliyor. İşte tam da bu nedenle doz aralığı 4 haftaya düşürüldü. Bilim insanları yeni varyanttan fazlasıyla korkuyor. Sonbahar mevsimi gelmeden önce bu pandeminin tamamen bitirilmesi şart.
Koronavirüs Delta Plus aşılardan bile kaçabiliyor: En tehlikeli mutasyon
Covid 19 aşısının vatandaşların bulunduğu yere götürüleceği söylendi. Yaz ayları ile birlikte tarım işlerinde çalışanlar ve yaylalarda yaşayanlar ne yazık ki aşağıya erişim sağlayamıyor. Sağlık Bakanlığı aşıları bu kişilere kendisi ulaştıracak. Peki siz Türkiye’deki aşılama stratejisini etkili buluyor musunuz?