Koronavirüs hangi insanlarda hastalık yapmıyor: Bilim insanlarından büyük buluş

Koronavirüs uzun süreli etkisi

Bilim insanları koronavirüs hangi insanlarda hastalık yapmıyor araştırması başlattı. Ortaya çıkan sonuçlar gerçekten de dikkat çekiciydi.

Salgının başından beri bazen insanların semptom göstermediği fark edildi. Covid-19 birçok kişide hastalık yaparken bazılarında herhangi bir etki göstermedi. Peki böyle bir sonucun ortaya çıkmasındaki ana etken ne? Kimi insanları öldürürken bazılarında belirti bile göstermeyen bu hastalık önemli bir detaya sahip.

Newcastle Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Covid-19 kapan insanların hasta olmamasının nedeni bir gene bağlandı. Bu gen sayesinde insanlar hastalık geçirmiyor. semptomsuz bir şekilde virüsü atlatıyor.

Koronavirüs hangi insanlarda hastalık yapıyor

Bilim insanları tarafından keşfedilen HLA-DRB1*04:01 isimli gen hiçbir hastalık göstermeyen kişilerde daha sık bir şekilde bulunuyor. Bu gen eğer bir insanda normalden daha fazla varsa o kişi Covid-19 geçirdiğinde neredeyse hiç semptom göstermiyor.

koronavirüs hangi insanlarda hastalık

Yapılan araştırmalarda bu genin daha çok Kuzey ve Batı Avrupa bölgelerinde yoğun olarak bulunduğu açıklandı. Özellikle Avrupa’daki asemptomatik koronavirüs vakalarının sayısındaki artış daha çok buna bağlanıyor. Her ne kadar dışarıdan bakıldığında olumlu gibi görünse bile bu durum aslında vaka sayılarında artışa neden oluyor.

Tatil beldelerinde koronavirüs vakaları sıfıra inmeye başladı

Uzmanlara göre bu tür gen araştırmaları daha fazla yaygınlaştırılmalı. Böylece kimin daha önce Covid-19 aşısı olacağı belirlenebilir. Riskli gruplar daha fazla ön plana çıkarılabilir. Uzmanlara göre gen testi yapılması bu noktada son derece önemli. Ancak böyle bir araştırmanın yapılması için çok fazla zaman harcanacak. Salgının hızlı bir şekilde önlenmesi için daha çabuk müdahale edilmesi gerekiyor.