Ortaya çıkan bazı araştırmalara göre şirketlerin siber güvenlik borçları artış gösteriyor. Özellikle son dönemlerde bunun belirgin bir şekilde arttığı ortaya çıktı.
Birçok şirket dijital dünya ile önemli ölçüde yakınlaştı. Bunun sonucu olarak siber güvenlik önemli bir unsur haline geldi. Hackerlar neredeyse her hafta farklı bir şirkete saldırıyor. Bu saldırılar sonucunda ciddi hasarlar ortaya çıkabiliyor. Özellikle pandemi ile birlikte en az yüzde 32 oranında artış görüldüğü söylenebilir.
ABD kongresi tarafından yapılan açıklamalarda da siber güvenlik ile ilgili birçok detay yer alıyordu. Şirketlerin teknik borç olarak ifade ettiği ve kısa vadeli ihtiyaçları karşılayan borçların sayısı arttı. Böylece aslında siber güvenlik ile ilgili iki farklı maliyet oluştuğu ifade edilebilir.
Şirketlerin siber güvenlik borçları ürün fiyatlarını etkiliyor
Bilgisayar korsanları bazen çeşitli gaz dağıtım şirketlerine veya benzer büyüklüklerde firmalara saldırabiliyor. Bu durumda gaz fiyatlarında artış yaşandığı gibi aynı zamanda saldırılan şirketin verdiği hizmetlerde de fiyat yükselişi görülüyor.
Tüm bunlara ek olarak sistemlere saldıran hackerlara fidye parası verildiği biliniyor. Aynı şekilde onlara karşı kendilerini korumaları için başka bazı bilgisayar korsanları ayarlanıyor. Kamu ve özel sektör bu nedenle dijital silahlanma yarışında diyebiliriz. Yaklaşık olarak 4 trilyon dolar siber güvenlik harcaması yapıldığı söyleniyor.
Samsung güvenlik güncellemesi rekor hızla dağıtıldı: Google bile geride kaldı
Şirketler gelişen teknoloji varlıklarını korumak ve dijital altyapılarını sağlamlaştırmak için eskisinden çok daha fazla siber güvenlik harcamaları yapacak. Böyle bir durumda eskisinden fazla borç alınacağını söyleyebiliriz. Kısacası önümüzdeki yıllarda siber güvenlik en çok tartıştığımız konular içerisinde yer alacak.