Koronavirüs dünyanın en bulaşıcı hastalıkları arasında yer alıyor ve koronavirüs havadan bulaşıyor iddiaları ortamı iyice ısıtıyor. İşte konuyla ilgili merak ettiğiniz bütün detaylar.
Bugüne kadar çok farklı çeşitlerde virüs ve bakteri çeşitleri görülse bile koronavirüs havadan bulaşıyor iddiaları bunu çok daha ileriye götürdü. 32 ülkeden 239 bilim insanı Dünya Sağlık Örgütü’ne mektup yazarak durumu izah etmeye çalıştı. Bilim insanlarına göre Covid 19 hava yoluyla çok rahat bir şekilde bulaşabiliyor. Bu tehlike daha önceden yine birkaç araştırmada ortaya çıkmıştı.
Koronavirüs bulaşma iddiaları ortalığı karıştırdı
Dünya Sağlık örgütünün başından beri büyük solunum damlacıklarının hızlı bir şekilde yere düştüğünü söylemesi eleştirilmişti. Bu kuruluşa göre büyük parçacıklar yere hızlıca düştüğü için diğer insanlara virüs bulaşma riski yoktu. Bilim insanları tarafından yazılan açık mektupta ise bunun tam tersi söyleniyor.
Uzun bir süredir konuyla ilgili araştırmalar yürüten kişiler, aerosoller olarak adlandırılan ve daha fazla hastalık yapan damlacıklarının hava yoluyla geçişi desteklediğini ifade ediyordu. bu durum enfekte olan kişilerin daha hızlı bir şekilde diğerlerine virüsü bulaştırmasının önünü açabiliyor. Yazılan mektuba göre bu tür mikro damlacıklar enfekte olmuş bir kişinin 2 metre ötesinde de risk oluşturabiliyor. ABD ulusal sağlık enstitüsü tarafından yapılan laboratuvar testleri erken sonuçlarına göre, bu tür damlacıklar havada 4 saat asılı kalabiliyor.
Çin’in Wuhan kentinde iki hastaneden toplanan aerosoller, süper yayılma denilen olayları teşvik ediyor. Güvenli mesafesini korumasına rağmen 50 kişinin enfekte olması bu teoriyi güçlendirdi. Maske takmanın önemi böylece bir kez daha anlaşılmış oldu. Sizce gerçekten de hava yoluyla koronavirüsün yayılma ihtimali var mı? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.