Kısıtlamaların ilk kaldırılacağı iller belli olmaya başladı

Uzun koronavirüs sendromu

Koronavirüs nedeniyle ortaya çıkan kısıtlamaların ilk kaldırılacağı iller yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine bakıldığında bunu anlamak pek zor değil.

Küresel çapta artan vaka sayıları nedeniyle başlatılan kısıtlamaların ilk kaldırılacağı iller Sağlık Bakanlığı verileri ile belli olmaya başlıyor. Hatırlayacağınız üzere bakanlık tarafından yapılan açıklamada her il için farklı bir yol izleneceği ifade edilmişti. Yani yüksek riske sahip iller ile düşük riske sahip iller aynı anda kısıtlamalardan muaf olmayacak.

Bakanlık tarafından yapılan araştırmalarda herhangi bir şehirde 100 bin kişi için gerçekleştirilecek testte vaka sayısı 10 ve altında olursa düşük riskli grubuna girecek. 11 ile 35 aralığında orta riskli olarak gruplandırılacak. Eğer 35 üzerinde ise bu sefer yüksek risk grubuna alınacak.

Bakanlık verilerine göre kısıtlamaların kalkabileceği iller

Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu anda 5 ilde kısıtlamalar yavaş yavaş kaldırılabilir. Hakkari, Şırnak, Muş, Batman ve Iğdır gibi illerde kısıtlamaların yavaş yavaş kaldırılması bekleniyor. Bu iller şu anda en düşük vaka oranına sahip.

kısıtlamaların ilk kaldırılacağı iller
Bunun dışında kısıtlamaların kaldırılması ihtimalinin en düşük olduğu iller yine belli oldu. Buna göre Rize, Samsun, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde kısıtlamalar muhtemelen çok daha geç kaldırılacak. Bu illerde özellikle aile ve akraba ziyaretleri nedeniyle çok fazla virüs bulaştığı tahmin ediliyor.

Rusya’da yeni koronavirüs test kiti büyük destek sağlayacak

Ankara, İzmir ve İstanbul içinse durum pek iç açıcı değil. Muhtemelen Metropol diye nitelendirdiğimiz şehirlerde kısıtlamalar çok daha geç kaldırılacak. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce hangi illerde kısıtlamalar ilk olarak kaldırılmalı.