Kısıtlamalar Türkiye’de yaşayanların psikolojisini nasıl etkiledi? Araştırma sonuçları çok fena çıktı

İstanbul'da vaka sayısı dip yaptı

Pandemi nedeniyle ortaya çıkan kısıtlamalar Türkiye’de yaşayanların psikolojisini önemli ölçüde etkiledi. Konuyla ilgili yapılan araştırmalara bakıldığında durum gerçekten de vahim diyebiliriz. İşte merak edilen tüm detaylar.

Pandemi süreci nedeniyle yaklaşık olarak 1 yıl çok kötü geçti ve kısıtlamalar Türkiye’de yaşayanların psikolojisini önemli ölçüde etkiledi. İlk etapta Türkiye’de vaka sayısının olmadığı ifade edildi. Ancak hemen ardından yavaş yavaş vaka sayıları oluşmaya ve artmaya başladı. Bununla birlikte elbette önlemler hemen alınmadı. Durum biraz geçiştirilmek istendi. Fakat işler çığırından iyice çıktı.

Vaka sayılarının 30 bin civarına dayanması ile birlikte bazı kısıtlama tedbirleri alındı. Bunun sonucunda insanlar büyük oranda eve kapandı ve hem zihinsel hem de duygusal olarak yıpranmaya başladı. Elbette bunun üzerine psikolojik bakımdan kötü etkilenen çok kişi ortaya çıktı. Fakat yeni bir araştırma sonucu aslında durumun daha vahim olduğunu gösteriyor.

Pandemi süreci her yaş grubunun duygusal durumunu kötü etkiledi

Ipsos tarafından yapılan çalışmalar sonucunda salgın sürecinden en fazla etkilenen ülkeler ortaya çıktı. Buna göre Türkiye, yaşları 16 ila 74 arasında değişen katılımcılara bakıldığında durumdan en çok etkilenen ülke oldu. Araştırma için sorulan sorular son derece basitti. Katılımcılara pandemi sürecinden bu yana duygusal ve zihinsel sağlığınız nasıl değişti sorusu soruldu.

kısıtlamalar Türkiye'de yaşayanların psikolojisini

Türkiyedekilerin yaklaşık olarak yüzde 61 gibi bir bölümü zihinsel ve duygusal sağlığının kötüye gittiğini söyledi. Bu oran diğer ülkeler ile kıyaslandığında biraz daha yüksek diyebiliriz. Türkiye’nin hemen ardından Şili ve Macaristan pandemi sürecinden en fazla etkilenen ülkeler oldu.

Otomobillerin test sürüşleri bakın nasıl yapılacak: Pandemide büyük hizmet!

Pandemi başlangıcından bu yana özellikle duygusal ve zihinsel olarak birçok kişinin ağır yıprandığı biliniyor. Durumdan pek etkilenmeyenlerin sayısı ise yaklaşık olarak yüzde 6 civarında. Peki siz bu salgın sürecinden nasıl etkilendiniz? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.