Jüpiter’in uydularında yaşanabilir habitatlar arayacak olan uzay aracı JUICE, bugün başarıyla fırlatılarak sekiz yıllık yolculuğuna başladı.
Dünya dışında yaşanabilir habitatlar bulma arayışında ötegezegenler daha olası bir senaryo olarak karşımıza çıkıyor olsa da bilim dünyası kendi güneş sistemimizi de yaşanabilir habitatlar için taramaya devam ediyor. Bir yandan Mars’ta küçük koloniler kurmanın planları yapılırken, bir yandan da insanların uzun süreli kalması için daha elverişli olabilecek alternatifler aranıyor. Bu arayışta ön plana çıkan gök cisimleri ise güneş sistemimizdeki komşu gezegenlerimizin ayları oluyor. Özellikle Jüpiter’in ayları bilim dünyasını umutlandırıyor.
Jüpiter’in aylarını incelemeye devam eden bilim insanları, yakında bu ayları çok daha yakından inceleme şansı yakalayacak. Avrupa Uzay Ajansı ESA, Jüpiter’in aylarını inceleyecek olan JUICE adlı uzay aracını bugün başarıyla fırlattı. JUICE, Jüpiter’in ayları arasında en büyükleri olan Europa, Ganymede ve Callisto’yu inceleyecek ve yaşanabilir olup olmadıkları konusunda önemli veriler toplayacak. Bu üç uydunun insan yaşamana elverişli olup olmadığı bilim dünyasında uzun süredir tartışılıyor. Çünkü 1990’lardaki Galileo görevi sırasında bu uyduların yüzeyinin altında okyanusların olabileceğini gösteren veriler toplanmıştı. JUICE’un fırlatılmasıyla birlikte bu sorunun cevabını öğrenme yolunda önemi bir adım atmış olduk.
Bir Ariane 5 roketi tarafından yörüngeye taşınan uzay aracı, Avrupa Uzay Ajansı’nın Fransız Guyanasındaki hava üssünden fırlatıldı. Bu uçuşun aslında 13 Nisan’da gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak 13 Nisan’da hava şartları fırlatmaya elverişli olmadığı için uzay aracının fırlatılması bugüne kaldı. Neyse ki dört gün gecikmeli de olsa uzay aracı başarıyla fırlatıldı ve Jüpiter’e doğru yola koyuldu. Aracın Jüpiter’e yolculuğu sekiz yıl sürecek.