Yeni tuşla birlikte iPhone’u kapatmak ve yeniden başlatmaya zorlamak değişiyor

iphone 15 pro

iPhone 15 serisi hakkında detayları bildiğini iddia eden anonim bir kaynak, iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerinde bulunan yeni eylem tuşuyla, iPhone’u kapatmak, yeniden başlatmak gibi işlevlerin değişeceğini belirtiyor.

Eğer iPhone X ve üst modellerde (Home tuşu olmayan modeller), güç ve ses kısma düğmelerine aynı anda basılı tutunca kapat menüsü açılıyor. iPhone’u yeniden başlatmaya zorlamak içinse ses açma ve ses kısma tuşlarına basıp hızla bırakmak. Hemen ardından yan düğmeye basılı tutmak ve Apple logosu görününce yan düğmeyi bırakmak gerekiyor. Bunlar yıllardır bilinen tuş kombinasyonları. İddiaya göre bu kombinasyonlar iPhone 15 Pro‘da yeni eylem düğmesiyle birlikte değişecek. Söz konusu düğme de daha önce iddialarda geçen katı hal tuşunun kendisi.

Twitter’da Analyst941 nickli kullanıcı iPhone 15 Pro’da telefonu kapatmak ve yeniden başlatmaya zorlamak için yeni düğmenin kullanılacağını söylüyor. Sessize alma/titreşim anahtarının yerine gelecek katı hal tuşuyla ilgili söylenenler bu kadarla sınırlı değil. Yeni eylem tuşu kamerada da aktif rol üstlenecek. Fotoğraf çekmek için bu düğme kullanılacak. Kamerayı odaklamak için hafifçe dokunmak, fotoğraf çekmek içinse düğmeye sertçe basmak gerekecek. Basılı tutunca ise video kaydı yapacak. Yani bu tuş kuvveti algılıyor.

iphone 15 pro

Tüm söylenenlere karşın Ming-Chi Kuo, Jeff Pu ve Shelly Chou gibi analistler ise iPhone 15 Pro ve Pro Max’te katı hal düğmeleri yerine bildiğimiz geleneksel tuşların olacağını söylüyor. Kuo’ya göre seri üretim öncesinde teknik sorunlar yaşandı ve bunlar çözülemedi. Apple bu yüzden katı hal düğmelerini iPhone 16 Pro’ya erteledi. Katı hal düğmeleri Taptic Engine’lar sayesinde hareket hissini simüle edip, dokunsal geri bildirim yapmak amacını taşıyor. Farklı eylemlerde kullanılabiliyor. Analyst941’e göreyse Kuo ve diğer analistlerin dedikleri olmayacak ve katı hal düğmeleri iPhone 15 Pro serisinde kullanılacak. Analyst941 dediklerinin doğru olduğunu vurguluyor.

Sonuç olarak ortada birbirinin tersi olan iki iddia var. Twitter kullanıcısı Analyst941’in daha önce dedikleri doğru çıkmıştı. Diğer tarafta da Apple’la ilgili derin bağlantıları olan ve iyi bir sicili bulunan Kuo ve benzer analistlerin dedikleri yer alıyor. İki kaynak da sağlam geçmişe sahip. Bu yüzden yorumda bulunmak çok zor. Neler olacağını ise ancak Eylül ayında düzenlenecek olan lansmanda öğreneceğiz.

JUICE uzay aracı Jüpiter’e doğru yola çıktı