Jeff Bezos açıklamasıyla gönülleri fethetti!

jeff bezos

Eski Amazon başkanı Jeff Bezos, hayırseverliğiyle tanınmayı uman en son teknoloji CEO’su. Amazon kurucusu CNN’e verdiği bir röportajda net servetinin çoğunu (şu anda 124 milyar dolar) yaşamı boyunca hayır kurumlarına vermeyi planladığını söyledi.

Jeff Bezos açıklamasıyla gönülleri fethetti! Paranın çoğu, ya iklim değişikliğiyle mücadele edenlere ya da insanlık yararına çalışan diğer kurumlara gidecek. Bezos konuyla ilgili yalnızca birkaç ayrıntı paylaşırken, kendisi ve ortağı Lauren Sánchez, bu serveti başkalarına verme “kapasitesini geliştirdiklerini” ve yatırımlarından en iyi şekilde yararlanmayı umduklarını söyledi.

Amazon kurucusu Jeff Bezos servetini işte bu alete harcadı!

Bu duyurudan önce Bezos, şarkıcı ve kültür savunucusu Dolly Parton’a 100 milyon dolarlık bağış yapacağını duyurdu. Yönetici daha önce, insan yapımı iklim değişikliğine siyasi ve teknolojik çözümler getirmeyi amaçlayan Bezos Dünya Fonu’na on yıl boyunca 10 milyar dolar taahhüt etmişti. Bezos’un eski eşi MacKenzie Scott, geçtiğimiz aylarda kuruluşlara yaklaşık 4 milyar dolar bağışta bulundu.

Amazon kurucusu Jeff Bezos servetini işte bu alete harcadı!

Jeff Bezos açıklamasıyla gönülleri fethetti!

Bu strateji aslında oldukça tanıdık. Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla hayır kurumlarına ve bilimsel araştırmalara bağış yapmasıyla tanınıyor ve milyarderleri paralarının en az yarısını iyi amaçlarla bağışlamaya teşvik etmek üzere The Giving Pledge adlı bir dernek bile kurdu. 2015 yılında Meta’nın kurucu ortağı Mark Zuckerberg, o zamanlar 45 milyar dolar değerinde olan şirket hisselerinin %99’unu Chan Zuckerberg Girişimi’ne bağışlama sözü verdi. Facebook yaratıcısı, 2010 yılında Verme Sözü’nü imzaladı.

Amazon CEO'su Jeff Bezos istifa ediyor

Büyük bağışlar yapan diğer teknoloji CEO’larında olduğu gibi Bezos da mirasıyla ilgili eleştirilerle karşı karşıya. Amazon defalarca iklim mevzuatı ile mücadele etti ve çevresel etkisini azaltma taahhüdüne rağmen 2021’de emisyonlarında artış gördü. Ve Amazon’un çalışanlarına daha iyi davranması gerektiğini savunurken, sorunun merkezindeki zorlu depo çalışma koşulları onun yönetiminde ortaya çıktı.

Parasının çoğunu hayır kurumlarına vermek için neden şimdiye kadar beklediğine dair de sorular var. Sık sık hayır vaatlerinde bulunsa da, insanlık yararı için pek  de bir şey yapmayan yan projelere de fon aktardı: örneğin, Blue Origin ile zengin insanları uzaya göndermek. Gates ve Zuckerberg’de olduğu gibi, Bezos’un servetinin çoğunu elden çıkararak itibarını düzeltmeye çalıştığına dair bir izlenim var.

Türkiye’de VPN kullanımı tavan yaptı