Türkiye’de VPN kullanımı tavan yaptı

Türkiye VPN

Taksim’de yaşanan patlamanın ardından internete kısıtlama getirilince, Türkiye’de VPN uygulaması indiren kişilerin sayısı bir anda arttı.

Bildiğiniz gibi Taksim’de gerçekleşen bombalı saldırının ardından Türkiye’de internete kısıtlama getirildi. Ülke genelinde bant genişliği daraltıldığı için internet hızı kayda değer ölçüde düşerken; YouTube, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlara da uzun saat erişim sağlanamadı. Yaşanan saldırı olayları sonrasında artık rutin haline gelen bu kısıtlamalar yüzbinlerce insanı VPN servislerine yönlendirdi. Yayınlanan son veriler, Taksim’de yaşanan patlamanın ardından Türkiye’de bu servislerin kullanımının hızla arttığını gösteriyor.

turkiye vpn

Hide.me tarafından paylaşılan verilere göre Taksim’deki patlamanın ardından geçen ilk 24 saatte Türkiye’deki VPN kullanımı yüzde 500 arttı. Sosyal ağlara başka türlü erişimin olmadığı bir periyotta kullanımın artış göstermesi normal elbette. Asıl ilginç olanı halihazırda bu tarz servislerinden birini kullanan kişilerin dışında ilk kez bu servisleri kullanan kişilerin de bu kez VPN servislerine yönelmiş olması. Çünkü paylaşılan bir diğer rapora göre bu tarz arkadan dolanma hizmeti sağlayan uygulamaların Türkiye’deki indirme rakamları bir günde yüzde 850 arttı. Bu da daha önce benzer servisler kullanmayan kişilerin de bu hafta yaşananlardan sonra bu servislere başvurduğunu gösteriyor.

Öte yandan internete getirilen bu kısıtlama ve insanların kısıtlamadan kaçmak için VPN servislerine yönelmesi yabancı basında da yer buldu. Hide.me CEO’su Sebastian Schaub, TechRadar’a yaptığı açıklamada, “Bir kez daha hükumetlerin vatandaşlarını manipüle etmek ve algıyı kontrol altına almak için interneti kullandığını görüyoruz.” dedi.

Jeff Bezos servetini hayır kurumlarına bağışlayacak