James Webb teleskobuna meteoroid çarptı

NASA, James Webb Uzay Teleskobu görevinde yeni gelişme

James Webb teleskobuna meteoroid çarptı. Çarpan meteoroid çok çok küçük olsa da teleskobu etkilemeye yetti.

NASA’nın bugüne kadar hayata geçirdiği en heyecan verici ve en büyük projelerden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, uzun yıllar süren hazırlık sürecinin ardından nihayet aralık ayında uzaya fırlattı. Aradan geçen sürede aynalarının ve merceklerinin kurulumunu tamamlayan uzay teleskobu, ilk görüntüleri yakalamaya başladı bile. Hatta NASA geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak teleskobun gönderdiği ilk renkli görüntülerin bu hafta yayınlanacağını duyurdu. Biz bu görselleri beklerken James Webb farklı bir konuyla gündeme taşındı. NASA’nın milyarlarca dolar harcadığı ve büyük umutlar bağladığı uzay teleskobuna meteoroid çarptı.

Maliyeti 11 milyar dolara yaklaşan teleskoba çarpan meteoroid neyse ki çok küçüktü. Bir kum tanesi büyüklüğünde olduğu söylenen bu meteroid teleskoba büyük zarar vermemiş olsa da bu kadar küçük bir şeyin çarpması bile teleskopta sorun ortaya çıkması için yeterli oldu. Çünkü çarpan bu meteoroid yüzünden James Webb teleskobunun ana parçalarından biri etkilendi.

NASA, James Webb Uzay Teleskobu görevinde yeni gelişme

NASA, bu milyar dolarlık hassas teleskobu uzaya gönderirken uzayda gezen çeşitli parçacıkların teleskoba çarpabileceğini hesaplamış, bunun için gerekli önlemleri almaya çalışmıştı. Bu yüzden teleskop kum tanesi büyüklüğündeki bu meteoroidin çarpmasını atlatabildi.

Ancak NASA bu meteoroidin bile endişe yaratacak kadar büyük olduğunu söylüyor. NASA fırlatıldığı günden beri teleskoba dört mikro meteoroidin çarptığını, ancak bunun teleskobu etkileyecek kadar büyük ilk meteoroid olduğunu açıkladı.

Yaşanan bu olay teleskobun selameti hakkında soru işaretleri doğuruyor. Çünkü daha altıncı ayını doldurmamışken ilk kazasını yaşayan James Webb Uzay Teleskobu’nun önümüzdeki dönemde de benzer temaslarla karşılaşması muhtemel. Bir kum tanesinden büyük bir meteoroid ile karşılaşması, uzay teleskobu için ölüm habercisi olabilir.

NASA’daki James Webb ekibi böyle bir olayın yaşanmaması için elinden geleni yapıyor. Teleskobun etrafındaki uzay çöplerini ve gök cisimlerini sürekli takip eden ekip, tehdit oluşturabilecek bir şey gördüğünde teleskobu yerinden hafif oynatabilir ya da hasar alacağını düşündüğü aynalarından birini kapatarak olası bir çarpışmayı önleyebilir.

ZTE Axon 40 Ultra Çin dışına çıkıyor