İtalya ChatGPT’yi yasakladı

chatgpt

Yapay zeka programlarına karşı ilk adımlar atılmaya başlandı. İtalya, kullanıcıların mahremiyetini ihlal ettiği gerekçesiyle ChatGPT’yi yasakladı.

Şu sıralar yapay zeka alanında yeni eşiklerin hızla aşıldığı kayda değer bir dönemden geçiyoruz. Bu ani atılımın fitilini ateşleyen şirket ise Microsoft destekli OpenAI oldu. OpenAI yapay zeka programı ChatGPT, yakaladığı büyük başarı sayesinde teknoloji dünyasında dengeleri bir anda değiştirdi. Yapay zeka alanında ciddi atılımlar yapılırken, bu teknolojilerin hayatımıza girme hızı da bir anda arttı. Ancak bu hızlı ve kimilerine göre kontrolsüz değişim, önemli tehlikeleri de beraberinde getirdi.

Başta Elon Musk olmak üzere pek çok önemli isim yapay zekayı daha fazla geliştirmenin ateşle oynamak olduğu konusunda uyarıyor. Ancak yapay zekanın kontrolden çıkıp insanlar için tehlikeli hale gelme ihtimali pek çok tehlikeden sadece birisi. Bunun yanı sıra yüz milyonlarca insanın işinden olması gibi çok daha olası ve açıkçası çok daha yakın tehlikeler de insanlığı bekliyor. Bu yüzden son dönemde yapay zeka alanında yapılan atılımlara karşı bir hareketin de fitili ateşlenmiş durumda. Bunun hükumetler nezdindeki karşılık bulduğunu da yavaş yavaş görmeye başlıyoruz.

Yapay zeka deneyleri kontrolden çıktı!

Yapay zeka programlarına karşı atılan ilk ciddi adımlardan biri İtalya’dan geldi. İtalya’nın ChatGPT’nin kullanımını yasakladı. Diğer ülkeler için de emsal teşkil edebilecek bu kararın arkasında yukarıda söz ettiğimiz tehlikelerden biri yok belki ama İtalya’nın yasak kararında bu endişelerin de rol oynadığı düşünülüyor. İtalya’nın ChatGPT’yi yasaklamasının resmi gerekçesi olarak ise İtalyan vatandaşlarının mahremiyetinin ihlal edilmesi gösterildi.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde ChatGPT’de yaşanan bir aksilik, kullanıcıların bu platformdaki verilerinin herkes tarafından görülmesine sebep olmuştu. Bu durumun vatandaşları için açıkça bir mahremiyet ihlali olduğuna karar veren İtalyan Veri Koruma Otoritesi, bu gerekçeyle yapay zeka programını yasakladı. Bu yasağın Bing AI gibi GPT tabanlı diğer uygulamalara da uygulanıp uygulanmayacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.

Oyun dünyasında bir devrin sonu: E3 2023 iptal edildi