İtalya’nın ardından Almanya da ChatGPT’yi yasaklayabilir!

chatgpt

ChatGPT kısa süre önce İtalya’da yasaklandı. İtalyan yetkililer yapay zekanın kullanıcıların mahremiyetini ihlal ettiğini söyledi. Bu yasaklama hamlesi diğer Avrupa ülkelerine de ilham verdi. Avrupa’da ChatGPT’yi dizginlemek için sert önlemlere ihtiyaç var mı yok mu tartışması yapılıyor. Alman yetkililer İtalya’nın adımlarını takip edebileceğini söyledi. İşte detaylar…

Son haftalarda ChatGPT‘nin ismi gündemden inmiyor. Her geçen gün farklı bir haberle karşımıza çıkıyor. OpenAI’in başarılı chatbot’u İtalya’da yasaklı hale geldi. Yetkililer OpenAI’yi kullanıcıların yaşını kontrol etmemekle suçladı. Yapay zekayı eğitmekte kullanılan kişisel bilgilerin toplanması için herhangi bir yasal dayanağın bulunmadığını belirttiler. Bu yasaklama gelişmesi Avrupa’daki bazı ülkeleri de harekete geçirdi.

Fransa ve İrlanda veri koruma kurumları, yasak hakkında daha fazla bilgi edinmek için İtalyan yetkililerle iletişime geçti. İrlanda veri koruma kurumu sözcüsü, “İtalyan yetkililerle bu durumu takip ediyoruz. Konuyla ilgili olarak AB veri koruma yetkilileri ile koordinasyon içinde olacağı” dedi. Almanya veri koruma kurumu başkanı Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, veri güvenliği hakkındaki endişeleri olduğunu ve İtalya’nın ayak izlerini takip edebileceklerini söyledi. Yarın öbürgün ChatGPT, Almanya’da yasaklanırsa şaşırtı olmayacak.

İsveç, ChatGPT’yi yasaklamak gibi planları olmadığını söyledi. İspanyol yetkililer de ChatGPT konusunda herhangi bir şikayet almadıklarını, fakat bu durumun ileride bir soruşturma yapılmasının önüne geçmeyeceğini de söyledi.

chatgpt

ChatGPT-5 AGI seviyesine ulaşabilir

Yapay zekanın yeni sürümleri konusunda da bazı iddialar var. Raporlananlara göre OpenAI, GPT-5‘in eğitimini 2023 sonuna kadar bitirmek istiyor. Fakat iddialar bu kadarla sınırlı değil. Geliştirici Siqi Chen, yazdığı tweet’te şirket içindeki bazı kişilerin GPT-5’in AGI seviyesine ulaşabileceğine inandığını ileri sürdü. AGI, Artificial General Intelligence anlamına geliyor. Türkçe olarak Yapay Genel Zeka diyebiliriz. AGI insan benzeri anlayışa sahip yapay zekanın gelişiminde önemli bir kilometre taşı olarak gösteriliyor. Chen, daha sonra başka bir tweet atarak, GPT-5 ve AGI’le ilgili iddiasının OpenAI içindeki herhangi bir şeyi temsil etmediğini söyledi. Sonuç olarak dedikoduların fitilini de ateşlemiş oldu. Zaten GPT-5’in AGI’ye ulaşıp ulaşmayacağı ayrıca bir tartışma konusu.

Her şeye rağmen karma gerçeklik gözlüğünü duyuracak