Apple, ChatGPT’yi yasakladı!

chatgpt

The Wall Street Journal’ın haberine göre Apple, kendi yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor. Cupertinolu şirket böyle bir geliştirme sürecindeyken çalışanlarının da ChatGPT veya diğer yapay zeka araçlarını kullanmasını yasakladı.

The Wall Street Journal, Apple’ın yapay zeka araçlarının şirketin gizli verilerini sızdırabileceğinden endişe ettiğini belirtiyor. Cupertino merkezli teknoloji devi, şirket sırlarının açığa çıkmaması için güvenlik önlemi olarak çalışanlarının yapay zeka araçlarını veya diğer adıyla chatbot’ları kullanmasını yasaklamış. ChatGPT‘ye ek olarak, geliştiricilerin kod yazmasına yardımcı olan GitHub’ın Copilot’u bile bu listeye dahil edilmiş durumda.

Bankalar, holdingler, sağlık kuruluşları ve daha birçok yer, çalışanlarının yanlışlıkla ChatGPT ve benzerlerine özel bilgiler verebileceği korkusuyla yapay zeka araçlarını sistemlerine dahil etmediler, özellikle kaçındılar. Kısa süre önce Samsung, bir personelinin kaynak kodunu ChatGPT ile paylaştığını keşfettikten sonra çalışanlarına yapay zeka yasağı getirdi. JPMorgan Chase, Verizon gibi isimler de yasak kararı aldı. Birçok şirket ve kurum, Bing, Google Bard, ChatGPT, Copilot ve benzer diğer yapay zeka araçlarının bilgileri ifşa edebileceğini düşünüyor.

chatgpt

Tüm bu yasak kararlarına rağmen OpenAI, Morgan Stanley’e ChatGPT’nin özel bir sürümünü sattı. Bu özel sürüm pazar araştırmalarından, içerik analizine kadar birçok işlevi yerine getirebiliyor. Microsoft da gizlilik endişelerini gidermek için ChatGPT’nin kurumsal müşterilere yönelik sürümünü geliştiriyor. Microsoft bu kurumsal özel sürümle, maliyeti düşürmeyi de amaçlıyor. Bir taşla iki kuş vurmak istiyor.

Apple’e geri dönecek olursak, şirketin John Giannandrea liderliğinde büyük bir ekip kurduğu ve bu ekibin LLM (Large Language Model/Büyük dil modeli) ve yapay zeka teknolojileri üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Daha önce Google’da çalışan Giannandrea doğrudan Apple CEO’su Tim Cook’a rapor veriyor. The Wall Street Journal’ın kaynakları Apple’ın yapay zeka teknolojisinde neler yaptığı hakkında bilgi vermedi. Ancak yakın tarihli bir raporda, şirketin sektörün önemli bir ismini daha işe alacağı iddiası ortaya atılmıştı.

TikTok kullanıcıları yasaklara dava açtı