Instagram’ın kurucusu: “Uygulama ruhunu kaybetti”

Instagram

Instagram’ın kurucularından olan Kevin Systrom, Meta’nın para kazanma hırsı yüzünden uygulamanın ruhunu kaybettiğini söyledi.

Dünyanın en popüler sosyal medya uygulamalarından Instagram, bugün artık Meta’dan ya da eski adıyla Facebook’tan bağımsız düşünülemez olsa da aslında popüler uygulama çıkışını Meta’dan tamamen bağımsız yapmıştı. Kevin Systrom ve Mike Krieger adlı iki girişimci, bugün internet dünyasının zirvesinde yer alan bu uygulamayı, 2010 yılında bir tür konum belirtme uygulaması olarak yaratmıştı. Foursquare’den ayrışmak için konum belirtmeyi geri plana atıp fotoğraf paylaşımını ön plana çıkaran uygulama, bu sayede büyük başarı yakaladı ve yaklaşık 400 milyon dolara Facebook’a satıldı.

O günden bugüne hızla büyüyen Instagram, bu yükselişi esnasında pek çok değişimden geçti. Hikayelerden Reels videolarına uygulamanın çehresini değiştiren pek çok yenilik platforma entegre edildi. Bu değişiklikler uygulamanın yükselişine katkıda bulunmuş olsa da, Instagram’ın geçirdiği bu dönüşümden memnun olmayanlar da var. Bunların başında ise uygulamanın yaratıcılarından olan Kevin Systrom geliyor.

kevin systrom

Bu hafta teknoloji yazarı Kara Swisher’ın podcastine konuk olan Kevin Systrom, Instagram’ın ruhunu kaybettiğini söyledi. Systrom, Meta’nın uygulamadan mümkün olduğunca fazla para kazanmak için ittirmesinin uygulamayı asıl amacından uzaklaştırdığına inanıyor. Systrom’a göre bu uygulamanın temel misyonu insanların ailelerinden, dostlarından haberdar olması, ne yaptıklarını takip etmeleriydi. Ancak uygulama bugün, ilgi çekmek için çırpınan influencerların domine ettiği, reklam odaklı bir platforma dönüşmüş durumda. Systrom bu durumdan rahatsızlığını dile getiriyor. Uygulamanın bu kadar ticari hale gelmesinin en büyük pişmanlığı olduğunu söylüyor. Zaten Kevin Systrom ve Mike Krieger’in yıllar önce Facebook’tan tamamen ayrılmasının sebebi de bu konuda Mark Zuckerberg ile fikir ayrılığına düşmeleriydi.

Instagram mavi tik paralı oldu