İnsan ömrünü 200 yıla çıkaracak bir “mucize ilaç” gündemde

mucize ilac 2

Biyolog Dr. Andrew Steele, senolitik alanındaki çalışmalar sayesinde insan ömrünü 200 yıla çıkaracak bir “mucize ilaç” geliştirilebileceğini açıkladı.

Günümüzde ortalama insan ömrü 74 yıla kadar çıkmış durumda. Yakın gelecekte yaşanacak teknolojik ve tıbbi gelişmelerle birlikte bu sürenin 100 yıla yaklaşması bekleniyor. Ancak insan ömrü konusunda öngörülen bu artıştan çok daha büyük bir sıçrama insanları bekliyor olabilir. Çünkü son günlerde bilim dünyasında konuşulan bir “mucize ilaç”, insan ömrünü 200 yıla kadar çıkarma potansiyeline sahip.

Bu mucize ilaç fikrini bilim dünyasının gündemine taşıyan isim Dr. Andrew Steele oldu. İngiliz bir biyolog olan Dr. Steele, insan ömrünü uzatma çalışmalarına odaklanan yeni kitabını kısa süre önce yayımladı. Bu kitapta Dr. Steele, yeni tür bir ilaç sayesinde insanların öngörülen 100 yıllık ömürlerinin çok ötesinde süreler yaşamasının pekala mümkün olduğunu savunuyor.

mucize ilaç

Dr. Andrew Steele’e göre senolitik olarak bilinen alanda yapılan çalışmalar sayesinde, insan ömrünü 200 yıla kadar uzatacak mucizevi bir ilaç ortaya çıkabilir. Senolitik alanında araştırma yapan bilim insanları, doku işlevini zedeleyen hücreleri ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu başarıldığı takdirde yaşlanmaya sebep olan hücresel faaliyetler büyük ölçüde yavaşlatılarak insan ömrü kayda değer ölçüde uzatılabilir. Hatta bu araştırmalar daha ileri aşamalarda yaşlanmayı topyekün durdurabilir de.

Elbette senolitik alanında henüz bu ölçüde etki yaratacak bir mucize ilaç ortaya çıkarılmış değil. Ancak Dr. Andrew Steele bu alanda şu ana kadar yapılan başarılar çalışmalar sayesinde artık böyle bir ilacın hayata geçirilmesi fikrinin artık oldukça gerçekçi olduğunu söylüyor.

2020 yılında fareler üzerinde yapılan bir deney, oldukça olumlu sonuçlar ortaya çıkarmıştı. Deneye alınan farelerin fiziki durumlarında gelişme yaşanırken, yaşamlarının uzadığı ve sağlıklarının da daha iyi olduğu gözlemlenmişti. Fareler ile insanların gen yapıları benzer olduğu için bu sonucun insanlarda da tekrarlanabileceğine inanılıyor.

5G iPhone satışları yasaklandı