Bilim dünyası şimdi Coronavirüs nedeniyle kilitlenen dünyayı normale döndürmek için gerekli aşıyı hızlandıracak yöntemleri tartışıyor.
Yapay zeka Coronavirüs aşısını hayata geçirme sürecini erkene alabilir mi? Bu soru bilim insanlarının gündemine geldi. Geçmişteki hastalıklara aşı bulma süreci 18 aydan uzun sürebiliyordu ancak sağlık teknolojisi alanında çalışan yapay zeka algoritmalarının pek çok hastalığın teşhis ve tedavisinde süreci çok kolaylaştırdığı biliniyor.
Yapay zeka Coronavirüs için çözüm arıyor
İnsanların araştırma ve analiz için gerekli süreci insani sınırlarla kısıtlı kalıyor. Bu da aşı bulma sürecini çok uzatıyor. Tüm bu analizleri, araştırma süreçlerini “saniyeler” içinde tamamlayabilecek yapay zeka algoritmaları ile çözmek mümkün mü?
İngiltere Oxford çıkış Exscientia şirketi, 15 bin farklı ilacın ve olası aşı çözümlerinin insan üzerindeki etkilerini araştırmak için yapay zeka geliştirdiğini duyurdu. 15 bin farklı ilacı tek tek laboratuvara sokup deneye hazır hale getirmek bile aylar gerektiren bir süreç. Ancak yapay zeka sayesinde, daha önce bu ilaçlar üzerinde yapılan araştırmalar hızla taranacak ve en “olası” adaylar öncelikle incelenecek.
Araştırmaya Kaliforniya’da kurulu Scripps isimli araştırma enstitüsü de katılıyor. Ayrıca, Cambridge üniversitesinden Dr David Brown’un kurduğu, ilaç ve aşı araştırmaları için yapay zeka geliştiren Healx şirketi de dahil olacak.
Yapay zekanın çalışma süreci üç farklı adımda olacak.
-Devasa boyutlardaki tıp literatürünü hızlıca tarayarak Covid19 hastalığına cevap verebilecek olası tedavi ve ilaç yöntemlerini belirleyip araştırmacılara sunacak.,
-Virüsün DNA yapısı üzerinde araştırma yapacak.
-İnsanoğlunun geliştirdiği tüm ilaç ve tedavi yöntemlerinin, virüsün DNA yapısı üzerindeki etkileri hakkında analizler gerçekleştirecek.
Facebook Libra yenilgisini kabullendi mi?
Bu çalışmalar, araştırmacılara ve doktorlara, virüse karşı en etkili ilaçları keşfetmek için “oalsı” adaylar için bir öncelik sağlamış olacak. Böylece doktorların tüm literatürü ve ilaç kütüphanelerini araştırmak için boş yere harcayacakları devasa iş gücünün önüne geçilmiş olacak.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? İnsanlığı birgün yok edeceğinden şüphe edilen yapay zeka bu defa insanlığı kurtarabilir mi?