IBM de toplu işten çıkarma furyasına katıldı

IBM, tüm Rus işgücünü işten çıkarmaya başladı

Meta, Amazon, Spotify gibi şirketlerden üst üste gelen toplu işten çıkarma haberlerinden sonra şimdi de IBM benzer bir kararla gündemde.

Bir dönem bilgisayar dünyasında tartışmasız lider konumunda olan Amerikalı teknoloji şirketi IBM, yıllar içinde zirveden düşmüş, hatta bir dönem iflasın eşiğine gelmiş olsa da son yıllarda yeniden bir yükselme dönemine girdi. Hatırlarsanız şirketin yıllar sonra ilk kez iki mali çeyrekte üst üste gelir artışı açıkladığı haberini sizinle paylaşmıştık. Ancak tabii bu yükseliş son dönemde tüm teknoloji dünyasını sarsan küresel finansal krizden önceydi. Apple, Amazon, Google gibi sarsılmaz sandığımız devlerin bile bileğini büken bu kriz IBM’e de acımadı. Yükseliş dönemi sekteye uğrayan şirket, son dönemdeki toplu işten çıkarma furyasına katılmak zorunda kaldı.

IBM

Bildiğiniz gibi son dönemde teknoloji dünyasında toplu işten çıkarma haberleri üst üste geliyor. Meta, Amazon, Tesla, Twitter, Spotify gibi pek çok şirket son haftalarda binlerce çalışanını işten çıkardı. Şirketlerin finansal kriz sebebiyle devreye soktukları kemer sıkma politikalarının ilk adımlarından biri personel maliyetini azaltmak oldu. Bu yüzden IBM cephesinden de benzer bir haberin gelmesi kaçınılmazdı. Nitekim öyle de oldu. Şirket bu hafta bir açıklama yayınlayarak, 3900 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.

3900 kişi, şirketin toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 1.5’una denk geliyor. Bu da işten çıkarmaların ne kadar kayda değer boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Ancak buna rağmen şirkette tablo hepten karamsar değil. Çünkü şirket yıllık satış rakamlarından beklentisini yukarı çekerek aslında 2023’ten umutlu olduğunu gösterdi.

The Last of Us 2. sezon onayını aldı