IBM Küçülüyor Mu?

ibm 1

Gelişen teknoloji ile insan gücüne daha az ihtiyaç duyulduğu kesin. Bu da bazı büyük şirketlerin  küçülmeye  dolayısıyla işçi çıkarmasına neden oluyor.

Merkezi Amerika’da olan dünyanın en büyük bilişim teknolojisine sahip olan bilişim teknoloji şirketi IBM kendi bünyesinde büyük bir değişime gidiyor.410.00’den fazla çalışanı ile 170 farklı ülkede faaliyen gösteren şirket son aldığı karar ile beraber kayda değer bir oranda bir işçi çıkarmayı planlıyor. Bu karar ile IBM‘in zor günler geçirdiği söylensede bu kararın arasında yeni projeler olduğu söyleniyor.1911 yılında kurulan şirket ayrıca Interbrand’ın “2010 yılı Dünya’nın en değerli markaları” listesinde 2. sırada yer alıyor. Büyük çapta işten çıkarma operasyonun ilk kez gerçekleştiğini söylemek hata olur.Şirket şimdiye kadar binlerce çalışanını işten çıkarmış ve bazı departmanları komple kapatmıştı. Öyleki 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren şirketin 1993 yılında 60,000 kişiyi aynı anda işten çıkardığını söylemek gerekir.

ıbm2

Şirketin 118 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığı söylenen şirketin Project Chrome adıyla anıldığı söylenen bu operasyonda, küresel işgücünün % 26’lık bir kesimine yol verilmesi planlanıyor. Çıkan bazı haberlere göre de aslında bu rakamın 12 bin işçi olacak. Bu kararın arkasında son 11 mali çeyrekte devamlı gelir düşüşü olduğu belirtiliyor.Bu zararın arkasında büyük şirketlerin veri depolama ihtiyaçlarını buluta kaydırmasıyla açıklanıyor. Eskiden olduğu gibi büyük sunucu çiftlikleri kurmayan dev şirketler, verilerini bulut hizmetlerde depolayarak büyük tasarruf edebiliyorlar.Bu da talebin azalmasına neden oluyor.Böylece son bir kaç yıldır devamlı düşen gelirler karşısında IBM yeniden yapılandırma kararı alan yönetim kurulu, bunun için iş dünyasının tarihindeki en büyük işten çıkarma operasyonunu düzenliyor.