Hindistan’dan Akıllı Telefon Üreticilerine Rest!

A CHESS w Panic Button Wide

Hindistan’dan teknoloji ve iletişim bakanı Ravi Shankar Prasad’ın yaptığı açıklama, teknoloji dünyasında ses getirecek türden.

Öncelikle Hindistan Hükümeti’nin, söz konusu konudaki duyarlılığını tebrik etmemiz şart. Zira Uzak Doğu ülkesinde, 2017 yılından itibaren satılacak telefonlarda, GPS ünitesine sahip olmaları ve “Panik Butonu” benzeri bir uygulamaya ön hazırlık yapılması şart koşulacak. Bu koşullara uyamayan telefonlarının, satışına kesinlikle izin verilmeyecek.

Hindistan aynı zamanda dahili ekranda, panik araması yapılabilecek bir arayüz olmasını da şart koşuyor. Söz konusu düğmeye belli aralıklarla basıldığında, polis acilen harekete geçecek.

Bu uygulama ülkemizde de pek bilinmeyen bir şey sayılmaz. Zira pek çok güvenlik donanımı üreticisi, üyelik kapsamında akıllı cihazlara kendi panik uygulamalarını yüklüyor. Bu butonlara, akıllı telefondan oluşturulan bir kısa yolla kolayca erişilebiliyor. Lakin yine de, ülkemizde bu tür uygulamaları tercih edenlerin, oranı “maalesef” pek de yüksek değil.

Hindistan
Bakan Ravi Shankar Prasad

Dünya çapına bakılırsa, Samsung ve Apple gibi firmalar, sadece akıllı telefonlara değil, akıllı saatler için de bu desteği sunuyor.

Hindistan yaptırımında son derece haklı. Rusya’yı örnek verelim; Rusya’da, akıllı cihazlarının yaklaşık yüzde 25’i, GLONASS isimli güvenlik-GPS altyapısına uyumlu değil(Acil durum arama seçeneği bile mevcut değil). Firmalar, ülke bazındaki gerekli optimizasyonları masraflı ve zaman kaybı olarak görüyor.

Hindistan’da yılda binlerce cinsel saldırı ve tecavüz gerçekleşiyor. Raporlara göre her 15 dakikada bir, bir kadın, cinsel saldırı ile yüzleşiyor. Hindistan, gerekli ayarlamaları yapmayan firmaların, satışlarını engellemekte haklı ve kararlı.

Teknoloji ve iletişim bakanı Ravi Shankar Prasad, “Bu teknoloji insanların hayatını daha iyi hale getirecek. Daha da önemlisi kadınların hayatı daha güvende olacak.” diyerek, gönüllerimizde özel bir yer edindi.