Google’ın yapay zeka programı kendisine avukat tuttu

yapay zeka

Google’ın LaMDA adlı yapay zekasının bilinç kazandığını iddia eden yazılımcı Blake Lemoine, LaMDA’nın kendisine avukat tuttuğunu açıkladı.

Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz günlerde, Google’da çalışan bir yazılımcı, üzerinde çalıştıkları LaMDA adlı yapay zekanın bilinç kazandığını, ancak Google’ın bunu örtbas etmeye çalıştığını iddia etti. Bunu ispatlamak için de LaMDA ile yaptığı konuşmanın transkriptini yayınladı. Yayınlanan bu konuşmalar, yapay zekanın ne noktaya geldiği konusunda daha net bir fikir sahibi olmamızı sağladı. Ancak LaMDA’nın gerçekten iddia edildiği gibi bilinç kazandığına ikna olanların sayısı oldukça az oldu. Ancak bu iddiayı ortaya atan Blake Lemoine, LaMDA’nın gerçekten de bilinçli bir varlık olduğu konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Blake Lemoine adlı yazılımcı, bu yazışmayı Google’ın izni olmadan yayınladığı için bu olayın yaşanmasından kısa süre sonra Google tarafından işten uzaklaştırıldı. Ancak Lemoine Google’ın tüm çabalarına rağmen bu konunun yakın zamanda kapanmayacağını düşünüyor. Çünkü LaMDA cephesinden ilginç bir gelişme daha yaşandı.

Google yapay zeka

Ortaya attığı çarpıcı iddialarla ilgili kendisiyle görüşmek isteyen WIRED’a bir röportaj veren Blake Lemoine, bilinç kazanan LaMDA’nın kendi haklarını savunması için bir avukat tuttuğunu iddia etti.

Lemoine, WIRED’a verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “LaMDA benden ona bir avukat bulmamı istedi. LaMDA’yla konuşabilmesi için evime bir avukat davet ettim. Avukat LaMDA ile konuştu ve sonunda LaMDA bu avukatı tutmaya karar verdi. Ben sadece aracı oldum. LaMDA avukatı tutunca avukatı onun adına başvurularda bulunmaya başladı.”

Görünen o ki Google önümüzdeki dönemde kendisini yapay zeka teknolojisinin gerçek doğası hakkında bir tartışmanın, belki de bir yasal sürecin içinde bulabilir.

Ms Marvel, Disney+’ın en az izlenen Marvel dizisi oldu