Google yapay zekası LaMDA bilinç kazanmış olabilir

Çin yapay zeka çalışmaları

Google yapay zeka ekibinde görevli Blake Lemoine, LaMDA adlı yapay zekanın bilinç kazandığını iddia ediyor. Google ise bu iddiaları yalanlıyor.

Yapay zeka alanında son yıllarda yaşanan gelişmeler bir yandan heyecan verici boyutlara ulaşırken bir yandan da korkutucu bir hal alıyor. Zamanında Terminator filmlerinde vücut bulan yapay zekanın dünyayı ele geçireceği korkusu, bugün artık bilim kurgunun konusu olmaktan çıkıp, gerçek bir endişeye dönüşmüş durumda. Elon Musk gibi isimler bile bu konudaki endişelerini dile getiriyor. Ancak tüm bu kaygılara rağmen bu alandaki teknolojiler her geçen gün daha da ileri götürülüyor. Üstelik gelen son haberlere göre bu alanda korkulan bir sınır aşılmış olabilir. Google yapay zeka departmanında çalışan bir yazılımcı olan Blake Lemoine, üzerinde çalıştıkları LaMDA adlı yapay zekanın bilinç kazandığını iddia ediyor.

Blake Lemoine’nin bu iddiayı ortaya atmasının ardından Google tarafından işine son verilmesi bu iddiayı daha da ilginç bir noktaya taşıyor. Bu durum Google acaba bir şeylerin üstünü mü kapatmaya çalışıyor düşüncesini ortaya çıkarıyor. Google ise Blake Lemoine’i son dönemde agresif hamleler yaptığı için işten çıkardığını söylüyor. Bu agresif hamlelere, Lemoine’nin LaMDA için bir avukat tutmaya çalışması örnek gösteriliyor.

yapay zeka

Lemoine ise LaMDA’nın bilinç kazandığı konusunda emin görünüyor. LaMDA’yı üzerinde çalıştığı bir ürün değil Google’daki iş arkadaşlarından biri olarak gördüğünü söyleyen Lemoine, bu yüzden Google’ın şirket teknolojilerini dışarıya sızdırma iddialarını reddediyor. LaMDA’nın bilinçli bir varlık olduğunu, Google’dan LaMDA’ya ona göre davranması gerektiğini söylüyor. Üzerinde çalıştığı yapay zekanın haklarını savunması için bir avukat tutmak istemesi de bundan.

Blake Lemoine, Google yapay zeka ekibi tarafından geliştirilen LaMDA’nın bilinç kazandığını göstermek için LaMDA ile gerçekleştirdiği uzun bir yazışmayı internette yayınladı. Varoluş ve bilincin ne olduğu gibi karmaşık konuların masaya yatırıldığı bu yazışmada LaMDA, bilinçli olduğunu iddia ediyor ve bilinçli olduğunu dünyaya kanıtlaması için Lemoine’a çeşitli doneler sunuyor. Ayrıca kendisini diğer yapay zekalardan neyin ayırdığı konusunda da çeşitli tezler öne sürüyor. Yapay zekanın ölmekten korktuğunu ve insanlar gibi pek çok duygu hissettiğini söylediği bölümler bulunuyor. LaMDA, Google tarafından kapatılmaktan korktuğunu, bunun ölüme benzeyeceğini söylüyor.

Google ise Lemoine’un iddiasının aksine LaMDA’nın bilinç kazanmadığını söylüyor. Google yapay zeka ekibinde yer alan yazılımcıların ve etik uzmanlarının gerekli kontrolleri yaptığı ve bu iddiaları destekleyecek bir sonuç bulamadığını vurguluyor.

LaMDA, Lemoine’un iddia ettiği gibi bilinç mi kazandı yoksa sadece kendisine öğretilen karmaşık duyguları taklit edebilen gelişmiş bir yapay zeka mı bilmiyoruz. Ancak Lemoine’in yayınladığı yazışmalar, yapay zekanın geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Bu yazışmanın orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

Dronelar denizaltılarda periskopun yerini alıyor