Google Bard matematik canavarına dönüştü

bard

Yapay zeka savaşı her geçen gün biraz daha şiddetleniyor. Kısa süre önce ChatGPT-5’in insan benzeri yapay zekada kilometre taşı olabileceğine dair iddialar bile ortaya atıldı. Google da rekabette geride kalmamak için önemli adımlar atıyor. Bard’ın yetenekleri katlanarak büyümeye başlıyor diyebiliriz. Bard yakın zaman öncesinde temel aritmetik ve mantık yürütme sorularının bazılarına gülünç cevaplar veriyordu. Fakat teknoloji devinin son güncellemesiyle birlikte matematik canavarı oldu. İşte detaylar…

Google, Bard‘ın mantıksal yeteneklerine yardımcı olmak ve hatta kod yazmasının önünü açmak için başka bir dil modeli geliştiriyordu. Teknoloji devi bu dil modelini, yapay zekayla birleştirdi. Bard, Google’ın LaMDA diline (Language Model for Dialogue Application) dayanıyor ve LaMDA konuşmayı sürdürmekte oldukça başarılı. Fakat mantıksal yeteneklerde istenilen düzeyde değil. Google, uzun süredir PaLM (Pathways Language Model) dil modelini geliştiriyordu. PaLM aslında, Google’ın uzun vadeli planının en önemli oyuncularından biri. Şimdi PaLM, Bard’a dahil edilmiş durumda.

bard

PaLM; matematik, kod yazma, özetleme, mantıksal çıkarım, çeviri, şakaları anlayıp açıklama, fizik hesaplamaları gibi yeteneklere sahip. Google’dan Jack Krawczyk yaptığı açıklamada, yapay zeka aracının artık matematik problemlerini cevaplamak için çok daha yetenekli olduğunu, mantıksal sorunları çözmekte de başarılı olduğunu söyledi. ChatGPT’nin kod yazmak, kodlardaki hataları bulmak gibi harika özellikleri var, ancak bazen eleştirmenler ve geliştiriciler tarafından mantıksal ve sayısal sorulara pek güvenilir cevap vermediği dile getiriliyor. Google belki de bu yönden rakibinin önüne geçmek istemiş olabilir.

Google patronu Sundar Pichai kısa süre önce New York Times’a yaptığı açıklamada, yapay zekanın erken aşamada olduğunu kabul etti. Pichai şu anda Bard’ın test içinde olduğunu ve yapay zekaya sorulan soru türlerini gördüklerini söylerken, bu testin gelecek planlarında etkili olacağını da vurguladı.

Google Drive artık oluşturabileceğiniz dosya sayısını sınırlıyor