Google YouTube’u diğer tarayıcılarda yavaşlatıyor mu?

YouTube

Google’ın YouTube’u Firefox ve Microsoft Edge tarayıcılarında yavaşlattığı iddia ediliyor. Peki, bu iddianın doğruluk payı ne? İşte Google cephesinde yaşanan son gelişme!

Google’ın, internet tarayıcıları savaşında oldukça önemli bir hamle yaptığı bugün ortaya çıktı. Pek etik olmayan bu hamle ile popüler video platformu YouTube, Mozilla Firefox ve Microsoft Edge tarayıcılarında kasıtlı olarak yavaşlatıldı. Peki, bu yavaşlamanın sebebi direkt olarak Google mı yoksa başka sebepler mi var?

YouTube diğer tarayıcılarda neden yavaş?

Google, Chrome’un 64 sürümünde Polymer adını verdiği bir teknolojiye geçiş yamıştı. Chrome kullanıcılarına hız ve verimlilik konusunda büyük katkı sağlayan Polymer teknolojisi, YouTube’da da kullanılıyordu.

Polymer’e geçiş yapamayan Mozilla Firefox ve Microsoft Edge, bu yüzden kullanıcılarına Chrome’dan daha az hızlı bir performans sunmaya başladı. Ancak Google bu noktada sütten çıkma ak kaşık konumunda değil.

Google Chrome tasarımı yine değişiyor!

Mozilla yöneticisi Polymer teknolojisini kullanmak için gerekli olan Shadow DOM v0 API‘nın kısıtlı şeyler sunduğunu ve bu yüzden diğer tarayıcılara aktarılamadığını belirtiyor. Yani Google, kimse benden hızlı olmasın diye API’larda kısıtlamaya gidiyor.

Firefox ve Edge tarayıcıları bu API’ya geçiş yapamazken Opera, Chromium tabanlı olmasından bu API’ya geçiş yapmayı başardı. Yani Opera’da böyle bir sorun neyse ki yaşanmıyor.

Bakalım Chrome’u ön plana çıkarmak için kısıtlanan bu API’a tepkiler gelince, Google cephesi ne gibi bir hamle yapacak?

YouTube