Elon Musk, OpenAI’ı ele geçirmeye çalışmış

Elon Musk, SpaceX ve Tesla çalışanlarına çağrıda bulundu

Elon Musk’ın kurucuları arasında yer aldığı OpenAI’ı ele geçirmek için 2018 yılında hamle yaptığı, ancak bu girişiminin başarısız olduğu ortaya çıktı.

OpenAI, bugün piyasadaki en başarılı yapay zeka programı olan ChatGPT’nin yaratıcısı olarak adını geniş kitlelere duyurmuş durumda. Bu girişimin arkasındaki bir numaralı güç ise Microsoft haline gelmiş durumda. Birkaç yıl önce bu girişime ciddi bir yatırım yapan Microsoft, kısa süre önce bir büyük yatırım için daha taahhüt verdi ve böylece OpenAI’ın bir numaralı yatırımcısı haline geldi. Bu da başta ChatGPT olmak üzere şirket tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojilerinin kontrolünü Microsoft’a geçirdi.

Şu anda ChatGPT dediğimizde akla gelen şirket Microsoft oluyor belki ama bu yapay zeka girişiminin arkasında aslında çok farklı kişiler vardı. OpenAI, 2015 yılında ilk kurulduğunda, yapay zeka konusunda daha dikkatli davranılması gerektiğini savunan ve daha önemlisi kâr amacı gütmeyen bir girişimdi. Bu girişimin başındaki isimlerden biri ise Elon Musk’tı.

OpenAI will soon test a paid version of its hit ChatGPT bot

Ancak ne olduysa oldu ve Musk zamanla bu girişimle yollarını ayırdı. OpenAI da kendisine çıkışındakinden çok farklı bir yol çizerek daha ticari bir girişim haline geldi. Bugün ChatGPT’nin yakaladığı başarı sayesinde de bu kararın karşılığını fazlasıyla almaya başladı.

Kuruluşunda önemli bir rol oynadığı bu girişimin bugün yapay zekanın ticarileşmesinde başrol oynamasını izlemek zorunda kalan Elon Musk, daha önce çeşitli açıklamalarında ChatGPT’nin kullanım şeklini eleştirdi. Bu da Musk’ın bir dönem parçası olduğu girişime artık karşı olduğunu gösterdi. Gelen son bilgiler ise Musk’ın bu girişimin gidişatına karşı çıkmaktan çok daha fazlasını yaptığını gösteriyor.

Semafor tarafından paylaşılan bilgilere göre Elon Musk, 2018 yılında, yani OpenAI girişimiyle bağlarını koparmadan kısa süre önce bu girişimin kontrolünü ele geçirmeye çalışmış. O dönemde Google’ın arkasında kaldıklarından endişelenen Musk, OpenAI’ı tamamen devralıp şirketin başına geçmek için bu girişimdeki ortaklarına teklifte bulunmuş. Ancak girişimin bir diğer kurucusu olan ve şu anda da CEO olarak OpenAI’ın başında yer alan Sam Altman başta olmak üzere ortakları bu teklifi geri çevirmiş.

Musk’ın başarısız olan bu denemesi, bu girişimden ayrılmasına uzanan sürecin de fitilini ateşlemiş. Tesla’daki çalışmalarının bir menfaat çatışması yarattığını öne süren Musk, bu girişimden ayrılırken, daha önce vadettiği 1 milyar dolarlık yatırımı da geri çekmiş. Bunun yerine sadece 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmış. Semafor tarafından paylaşılan bu bilgiler, işler birazcık farklı gitse, Elon Musk’ın OpenAI’ı kontrol ettiği bir gerçeklikte yaşıyor olacağımızı gösteriyor.

Samsung Galaxy F14 resmen tanıtıldı