Google oyunun kurallarını PaLM 2’le değiştirmek istiyor

123 23

Google I/O etkinliğinde yeni dil modeli (LLM) olan PaLM 2’yi açıklandı. PaLM 2, ChatGPT’ye rakip olarak geliştirilen Bard’a güç verecek. Ayrıca Bard’ın yeni yeteneklerinin de çoğu için temel olacak. PaLM 2’nin API’si, Firebase ve Colab üzerinden de geliştiricilerin kullanımına sunuldu. Detaylara daha yakından bakalım.

Teknoloji devinin açıklamasına göre PaLM 2, matematik ve mantıkta çok iyi. DeepMind Başkan Vekili Zoubin Ghahramani, yeni modelin matematik, matematiksel ifadeler ve bilim metinleriyle eğitildiğini vurguluyor. Büyük dil modellerinin matematik sorularını cevaplamada bazen zorlandığı bilinen bir gerçek. Ancak Ghahramani, yeni dil modelinin matematik problemlerini kolayca çözebileceğini, problemler üzerine mantık yürütebileceğini ve hatta diyagramlar oluşturabileceğini belirtti.

PaLM 2 artık kod yazma ve debug için de gelişmiş destek sunuyor. Yeni dil modeli, aralarında JavaScript ve Python gibi popüler dillerin de olduğu 20 programlama dili üzerine eğitilmiş. Google’ın kodlama ve debug için Codey adında başka bir özel modeli var. Bu model de kod yazmaya yardımcı olmak üzere kullanıma sunuldu.

palm 2

Mountain View merkezli şirket yeni modelin 100’den fazla dil içeren külliyatla eğitildiğini ve bu sayede önceki dil modellerine göre daha ince ifadelere sahip olduğunu da söyledi.

PaLM ve Codey dışında, tıbbi bilgiye odaklanan Med-PaLM 2 ve güvenlik için Sec-PaLM modelleri de var. Yani PaLM genişleyen aileye sahip diyebiliriz. Bir de akıllı telefonlarda çalışan PaLM 2 modeli geliştirilmiş. Google bu modelin saniyede 20 token işleyebildiğini, bunun beklendiği kadar hızlı olmadığını, ancak bazı kullanım senaryoları için kabul edilebilir olduğunu söyledi. Akıllı telefonlardaki modelin hangi cihazlarda test edildiği ise açıklanmadı.

Google, OpenAI ile giriştiği yapay zeka yarışında geride kalmamak için gaza iyice basmış durumda. İddialara göreyse Google kapalı kapılar ardında oldukça gelişmiş başka bir dil modeli üzerinde çalışıyor. Söylentilerde sözde gelişmiş modelin erken aşama testlerinde oldukça iyi sonuçlar verdiğinden bahsediliyor. Belki sene sonunda iddia edilen modeli görebiliriz.

YouTube Ad Block kullanımını yasaklayabilir