Google bir uygulamanın daha fişini çekiyor!

google

Google yapay zeka konusunda OpenAI ile sert bir rekabete girdi. Şirket, yapay zeka aracı Bard’ı PaLM ile birleştirdi. Bir yandan bu gelişmeler olurken, diğer yandan şirket hizmetlerinde ve uygulamalarında çeşitli değişiklikler yapmaya devam ediyor. Eskisi gibi kullanılmayan uygulamalarını devre dışı bırakıyor. Şimdi uygulama mezarlığına Google Now Launcher dahil olmaya hazırlanıyor.

Google Now Launcher (GNL) neredeyse 10 yıl önce Android’le birlikte hayatımıza girdi ve kartlara odaklandı. Nexus 5’te varsayılan olarak kullanılan GNL, nisan ayıyla birlikte yani bu aydan itibaren kullanımdan kaldırılacak. Bu durum GNL yüklü telefonlarda “Varsayılan Launcher değişecek” uyarısının gösterilmesiyle ortaya çıktı.

google

GNL’nin kullanımı uzun zamandır düşüşte. 2017 yılında Google Now hizmeti telefon üreticilerinin kendi Launcher’ları için sunulurken, teknoloji devi kendi telefonlarında Pixel Launcher’lara geçiş yaptı. GNL, Google uygulaması aracılığıyla güncellemeler almaya devam etti, fakat Asistan öne çıktıkça GNL’nin kullanımı da azaldı. Mountain View merkezli dev genelde kullanıcıların yeni alışkanlıklarına cevap vermeyen, kullanımı azalan, eskisi gibi ilgi çekmeyen uygulamalarının fişini çekiyor. GNL’de de bu durum yaşandı.

Google

Bard eskisinden çok daha yetenekli

Bard’ın yetenekleri katlanarak büyümeye başlıyor diyebiliriz. Bard yakın zaman öncesinde temel aritmetik ve mantık yürütme sorularının bazılarına gülünç cevaplar veriyordu. Fakat teknoloji devinin son güncellemesiyle birlikte matematik canavarı oldu. Bard, şirketin LaMDA diline (Language Model for Dialogue Application) dayanıyor ve LaMDA konuşmayı sürdürmekte oldukça başarılı. Fakat mantıksal yeteneklerde istenilen düzeyde değil. Teknoloji devi, uzun süredir PaLM (Pathways Language Model) dil modelini geliştiriyordu. PaLM aslında, şirketin uzun vadeli planının en önemli oyuncularından biri. Şimdi PaLM, Bard’a dahil edilmiş durumda. PaLM; matematik, kod yazma, özetleme, mantıksal çıkarım, çeviri, şakaları anlayıp açıklama, fizik hesaplamaları gibi yeteneklere sahip. Bard artık matematik problemlerini cevaplamak için çok daha yetenekli ve mantıksal sorunları çözmekte de başarılı.

iOS 16.4.1 güncellemesi iPhone’lardaki hataları düzeltecek