Android 14 beta 4 çıktı! Sırada final sürümü var

android 14

Bir ay daha geçti ve Andoid 14 için yeni beta sürümü zamanı geldi. Google, 4. betayı yayınladı. Eğer büyük bir sorun yoksa Android 14’ün final sürümünü göreceğiz.

Google, Android 14 beta 4’ü paylaştı. Yeni beta sürümü işletim sistemini biraz daha cilalarken, hataları düzeltiyor. Android 14’le gelen yeni özellikler, güvenlik iyileştirmeleri, geliştiricilere yönelik API’ler vs… beta 4’le birlikte neredeyse tüm şeklini almış durumda. Bir sonraki sürüm ise final olacak ve yeni Android işletim sistemi son kullanıcılarla buluşacak diyebiliriz. En azından böyle olacağı görülüyor.

Beta 4’ten sonraki sürümün nihai yani final olması konusunda Google herhangi bir açıklama yapmış değil. Herhangi bir tarih aralığı da vermedi. Ancak geçen yıl olanlara bakarsak, bu sene benzerini görmemiz şaşırtıcı olmaz. Ayrıca Google’ın zaman çizelgesi de beta 4’ten sonra final sürümünün geleceğini gösteriyor. Eğer beta 4’te herhangi bir önemli sorun olursa, hızlı şekilde düzeltilecektir ya da beta 4.1 sürümü gibi ara güncelleme çıkabilir.

Android 14 betasını yüklemek için uygun Pixel telefona (Pixel 4a ve üstü modeller) sahip olmanız gerekiyor. Eğer Pixel telefonunuz varsa, Android Beta programına kayıt olup, beta testine katılabilirsiniz. Beta programına kaydolduktan kısa süre sonra yazılım güncellemesi uyarısı çıkıyor. Sonuç olarak beta sürümler hatalarla dolu oluyor ve cihazlarda beklenmedik sorunlara neden olabilirler. Android 14 beta hatta iOS ve başka işletim sistemleri dahil olmak üzere beta sürümlerini yüklememenizi tavsiye ederiz.

android 14

Google yapay zekada iddialı

Google bir yandan da yapay zeka yarışında geri kalmamak için önemli adımlar atıyor. Mountain View merkezli arama devi zaman geçtikçe Bard’ı daha yetenekli hale getiriyor.

Google, Bard‘ın mantıksal yeteneklerine yardımcı olmak ve hatta kod yazmasının önünü açmak için başka bir dil modeli geliştiriyordu. Google, bu dil modelini, yapay zekayla birleştirdi. Bard, Google’ın LaMDA diline (Language Model for Dialogue Application) dayanıyor ve LaMDA konuşmayı sürdürmekte oldukça başarılı. Fakat mantıksal yeteneklerde istenilen düzeyde değil. Google, uzun süredir PaLM (Pathways Language Model) dil modelini geliştiriyordu. PaLM aslında, Google’ın uzun vadeli planının en önemli oyuncularından biri. Şimdi PaLM, Bard’a dahil edilmiş durumda.

PaLM; matematik, kod yazma, özetleme, mantıksal çıkarım, çeviri, şakaları anlayıp açıklama, fizik hesaplamaları gibi yeteneklere sahip. Google’dan Jack Krawczyk yaptığı açıklamada, yapay zeka aracının artık matematik problemlerini cevaplamak için çok daha yetenekli olduğunu, mantıksal sorunları çözmekte de başarılı olduğunu söyledi.

Samsung, Vision Pro nedeniyle gözlüğünü erteledi