Güneş sistemimizde henüz göremediğimiz bir gizli gezegen olma ihtimali her geçen gün artıyor. Bilim insanları bu teoriyi destekleyen yeni kanıtlara ulaştı.
Bugün Keppler ve James Webb gibi gelişmiş uzay teleskopları sayesinde evrenin en uzak köşelerini dair gözlemleyebiliyor olsak da aslında bu durum gözlemleyebildiğimiz evrenin tüm sırlarını çözdüğümüz anlamına gelmiyor. Aksine daha kendi Güneş sistemimiz içinde bile bilim insanlarının çözemediği pek çok gizem bulunuyor. Bu gizemlerin başında ise Güneş sisteminin dış çeperlerinde, Neptün’ün ötesinde yer alan uzay objelerinin bir türlü anlaşılamayan davranışları geliyor.
Bu objeler, sanki yarattığı yerçekimi gücüyle kendilerini çeken bir gezegenin çevresindelermiş gibi davranıyor. Ancak tuhaf olanı bugüne kadar böyle bir gezegenin varlığına dair bir kanıtın bulunmamış olması. Ne var ki daha fazla veri toplandıkça, böyle bir gizli gezegenin gerçekten de var olduğu ihtimali daha da kuvvetleniyor. Nitekim bilim insanları, bu gizli gezegenin varlığına işaret eden yeni kanıtlar bulduklarına inanıyorlar.
Bilim insanları son günlerde bu konu hakkında iki önemli makale yayınladı. Üstelik bunlardan biri Astronomical Journal gibi akran incelemesini zorunlu tutan bir yayında basıldı. Bu araştırmalar, Neptün’ün ötesindeki gök cisimlerinin sanki bir gezegenin yerçekiminden etkileniyormuş gibi davrandığını daha net bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle Güneş sistemimizde tespit edilen en uzak cisim olan Sedna adlı cüce gezegenin davranışları, bu bölgede henüz gözlemleyemediğimiz bir gizli gezegen olduğuna işaret ediyor. Caltech’te görevli bilim insanları, 2025 yılında Şili’de faaliyete geçecek olan Vera C Rubin Gözlemevi’nin bu gizli gezegeni bulma konusunda umut vadettiğini söylüyor. Çünkü bu gözlemevi, bugüne kadarki gözlemevlerinin görüşünün dışında kalan bölgelere bakıyor olacak.
Kendi Güneş sistemimiz içinde hala görmediğimiz dokuzuncu bir gezegen olma ihtimali, son dönemde yaşanan keşiflere rağmen aslında evren hakkında ne kadar az şey bildiğimizi de bize bir kez daha hatırlatıyor.