FTX öven ünlüler tweet silme yarışında

FTX

Kripto para dünyasındaki son çöküşe sebebiyet veren ve milyarca doları batıran FTX’i zamanında öven ünlüler, adeta tweet silme yarışına girdi.

Bildiğiniz gibi kripto para dünyası bu yılın başından beri ciddi bir kriz içinde. Ethereum’dan Bitcoin’e, Dogecoin’den diğer altcoinlere kadar neredeyse tüm kripto birimleri yılın başında olduklarının çok altında rakamlara düşmüş durumda. Önüne geçilmez bu düşüşün bir noktada duracağı ve kripto pazarının kendisini biraz olsun toplayacağı umuluyordu. Ancak kripto piyasasında seyir tam tersi yönde oldu ve geçtiğimiz günlerde büyük bir kripto çöküşü daha yaşandı. Bu seferki çöküşün müsebbibi ise popüler kripto borsası FTX oldu.

Kripto milyarderi olarak üne kavuşan Sam Bankman-Fried’in kurucusu olduğu şirket, adeta bir günde battı. Daha bir hafta öncesine kadar değeri 32 milyar dolar olarak kabul edilen şirket, bu hafta iflasını açıkladı. Kendisi batarken çok sayıda yatırımcıyı da beraberinde batırdı.

Sam Bankman Fried

Şirketin iflasıyla sonuçlanan süreç yaklaşık 10 gün önce CoinDesk’te yayınlanan bir makaleyle başladı. CoinDesk tarafından hazırlanan makale, FTX’in en büyük yatırımcıları arasında gösterilen, yine Sam Bankman-Fried’in kurucusu olduğu Alameda Research’ün şirkete yaptığı yatırımı FTT’yle, yani şirketin çıkardığı kendi kripto parasıyla yaptığını ortaya çıkardı. Yani şirket FTT’nin değerini şişirmek için 5 milyar dolarlık asılsız bir yatırım göstermişti. Bu yatırımın reel bir karşılığı yoktu. Bu tezgahın ortaya çıkmasının ardından Binance, elindeki bütün FTT tokenlarını satacağını açıkladı. İşte çöküşü kaçınılmaz hale getiren de bu açıklama oldu. İnsanlar Binance’in izinden gidip FTT tokenlarını paraya çevirmeye çalışınca tüm piramit çöktü ve FTX’in gerçekte söylendiği gibi bir değeri olmadığı ortaya çıktı. Olan FTT’ye milyarlarca dolar yatırım yapan yatırımcılara oldu.

Şimdi bu yatırımcılar milyarlarca dolarlık bu vurgunun sorumlularını arıyor. Elbette listenin başında Sam Bankman-Fried geliyor ama suçlanan tek isim o değil. FTX’in reklamını yaparak şirketin popüler hale gelmesini sağlayan ve şirketin güvenilir izlenimi veren ünlüler de okların hedefinde.

Efsanevi Amerikan futbolcusu, NFL’in büyük yıldızı Tom Brady, FTX çöküşü yüzünden suçlanan isimlerin başında geliyor. Çünkü kendisi şirketin medyadaki elçisiydi. Şirket etkinliklerde de sık sık boy gösteriyorlardı. Ancak gerçek ortaya çıkıp saadet zinciri çökünce onlar da şirketle aralarına mesafe koymak için ellerinden geleni yapıyorlar. Hem Tom Brady, hem de boşanma sürecinde olduğu eşi, ünlü manken Gisele Bundchen, FTX ile ilgili tüm tweetlerini silmeye başladılar.

Üstelik sadece onlar da değil. Şirketin reklamını yapan diğer ünlüler de adeta tweet silme yarışına girmiş durumda. Bu çabalarının itibarlarını kurtarıp kurtarmayacağını ise zaman gösterecek.

Realme 10 Pro ve 10 Pro+ resmen tanıtıldı