Enflasyon 19 yılın zirvesine ulaştı

Enflasyon 19 yılın zirvesine ulaştı

Dün Aralık ayı enflasyon rakamı açıklandı. Yüzde 30 civarında beklenen oran beklentileri de aştı ve yüzde 36,1 olarak belirlendi. İşte detaylar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün Aralık ayının enflasyon oranını açıkladı. Buna göre son 19 yılın en yüksek enflasyon rakamıyla karşı karşıyayız. Kurumun açıklamasına göre tüketici fiyatları, 2021 Aralık ayında aylık bazda yüzde 13,58 artmış durumda. Kasımda yüzde 21,31 olan yıllık enflasyon aralık ayında yüzde 36,08’e yükseldi. Yurt içi üretici fiyatları aralıkta yüzde 19,08 arttı, yıllık yüzde 79,89’a tırmandı. Enflasyondaki oranın açıklanmasıyla birlikte emekli ve memur zamlarına ne olacak sorusu da akıllara takıldı.

Enflasyon 19 yılın zirvesine ulaştı

Ekonomistler de farklı yorumlarında bulundular. Murat Sagman “Enflasyon patladı. Aylık çift hanelere geldi. TÜFE yıllık %36,08, aylık % 13,58. ÜFE yıllık %79,89, aylık %19,08 oldu. İktisat bilimine göre faiz düşürdükçe enflasyondaki makas oranı yükseliyor. Biz hariç diğer ülkeler böyle bir #enflasyon görmek istemedikleri için faiz artırmaya başladı…” ifadelerini kullandı. Mustafa Sönmez ise “Yüzde 13.5 Aralık TÜFE sinde Aralık döviz fırtınası az etkili. Önceki ayların kur sıçraması daha başat. Aralık türbülansını izleyen 2022 aylarında göreceğiz” ifadelerine yer verdi. ” Faiz sebep enflasyon neticeydi? Bütün iktisatçılar yapmayın derken MB’ye politika faizi düşürtüp bu rakam inecek inadına gidilmişti. Sonuç? Fakirleşen ülke. Bu son baştan belliydi. Bunu düzeltmesi zor değil, olan bu günlerimize oluyor.” ifadeleri de açıklanan oran yorumlarına eklendi.

Airbnb, ayrımcılıkla mücadele etmek için konukların isimlerini gizleyecek