Hacker denildiği zaman, sanal hırsızlar akla gelmekte ve korkutucu bir sima canlanmaktadır. Peki beyaz şapkalı hackerları duymuş muydunuz?
“Hacker” kelimesi sadece kötü işler yapan, web sitelerini çökerten, dijital veri hırsızlığı yapan kişileri temsil etmiyor. Aslında bir zamanlar bilgisayar ve ağ bilgisi yüksek kişileri anlatmakta kullanılıyordu. Hollywood filmlerinde gösteriler hacker figürü bu durumu değiştirdi. Ancak beyaz şapkalı hackerlarda bulunmaktadır, işte onlardan 5’i;
Steve Wozniak: Apple’nin kurucularından Steve Wozniak, bilgisayar kariyerine ücretsiz uzun mesafeli telefon aramaları yapmaya izin veren mavi kutu adında bir cihaz ile atılmıştı. Jobs ve Wozniak, yaptıkları bu kutuları okul arkadaşlarına satıyorlardı. Zaman ilerledikçe daha iyi fikirler geliştirmeye başladılar. Wozniak, okulu bırakmasının ardından satılabilen bir bilgisayar meydana getirdi.
Linus Torvalds: Linux’un mucidi Linux Torvalds, Windows ve ‘e karşı bir alternatif olan Linux’ı geliştirdi. Genç yaşta cihazlarını hacklemeyi seven Torvalds, Minix işletim sisteminden esinlenerek ilk Linux çekirdeğini ortaya çıkarmıştı. Torvalds, zaman içinde Linux’u popüler hale getirmeyi başardı.
Tim Berners-Lee: İnternette dolaşmayı, dosyalara erişmeyi bulan Tim Berners-Lee (WWW’nin mucidi), elektronik hayatına çok erken yaşta başlamıştı. Berners-Lee, sıfırdan bir bilgisayar üretmeyi Oxford Üniversitesi’ndeyken çeşitli parçaları birleştirerek başarmıştı. Berners-Lee, daha sonra CERN’de çalışmaya başladı ve bilim adamlarının bilgilerinin hızlıca güncellendiği ve paylaşıldığı bir sistem geliştirdi.
Julian Assange: Julian Assange basit bir bilgisayar programcısıyken, sızdırdığı belgelerle bilinen WikiLeaks’i kurmasıyla şöhret oldu. 16 yaşında sistemleri hacklemeye başlayan Assange, onlara zarar vermek, değiştirmek yerine sadece bilgileri mümkün olduğunca çok paylaşmayı tercih ediyordu.
Tsutomu Shimomura: Tsutomu Shimomura, şöhretini siyah şapkalı hacker Kevin Mitnick’e borçlu. Mitnick, Shimomura’nın bilgisayarlarına kişisel bir saldırı düzenlemiş, Shimomura ise buna karşılık olarak FBI’ya yardım ederek Mitnick’in yakalanmasını sağlamıştı.
Shimomura, Mitnick’in cep telefonunu hackleyerek görüşmelerini dinlemeyi başarmıştı. Bu sayede Mitnick’in bulunduğu apartman bulunmuş ve rahatlıkla tutuklanmıştı.