#İŞBİRLİĞİ
Huawei FreeBuds Pro 4 incelemesiyle karşınızdayız. Huawei’nin amiral gemisi gerçek kablosuz kulaklık ailesi, her üyesinde olduğu gibi Pro 4’te de fazlasıyla iddialı. Kolay kullanılabilirlik ve gelişmiş işitsel detaylar vadeden kulaklık, an itibarıyla pazardaki en iddialı modellerden.
Huawei FreeBuds Pro 4, siyah, beyaz ve yeşil olmak üzere üç farklı renk seçeneğine sahip. Bize deneyimleyebilmemiz için siyah rengi geldi ve açıkçası altını andıran motifleriyle beğenimizi kazandı.
Öncelikle şunu belirtmemizde yarar var. FreeBuds 4 Pro’nun taşıma kutusu ve kulaklıkları, FreeBuds Pro 3’ün taşıma ve kutusu ve kulaklıklarıyla hemen hemen aynı hatlara sahip. Hatta test amaçlı olarak Pro 3’ün kulaklıklarını Pro 4’ün kutusuna koyup kolaylıkla kapatabildik. Tabii bu, önerdiğimiz bir şey değil. Sadece tasarım hatlarının benzerliğini örneklemek için belirttiğimiz bir nokta. Öte yandan, tabii ki tasarım motiflerine baktığımızda, FreeBuds Pro 4’ün daha iddialı, hatta siyah zemin üzerine altın rengi detaylarından hoşlananların fazlasıyla beğeneceğini düşünüyoruz.
Taşıma ve şarj kutumuz, yaklaşık 47 gram ağırlıkta ve yanlardan yumuşatılmış hatlara sahip. Kapak kısmı, iç kısım ve şarj noktasında altın renkte çizgilere yer verilmiş ki bu da ürünü daha premium bir görünüme kavuşturmuş.
Her bir kulaklığımız yaklaşık 5.8 gram ağırlıkta. Kulaklıklarımızın sapları yine kısa tasarlanmış ve silikon başlıklar sayesinde kulakta rahat tutuş hissi sağlanıyor. Bu kez isterseniz köpük başlıklar da kullanabiliyorsunuz ki böylece başlıklar kulak yapınıza göre kendini kolaylıkla ayarlayabiliyor. Hem silikon hem de köpük başlıkların kutuda geldiğini (Farklı boyutlarda üçer çift olarak) görmek sevindirici. sap kısımlarına baktığımızda da Huawei yazısının daha belirgin bir şekilde konumlandırıldığını, yine altın çizgileri ve bu kez Huawei Sound teknolojisini yansıtan özel logoyu görüyoruz. Yani kulaklıklar tarafında da daha zengin bir görüntü söz konusu.
Öte yandan, kulaklıklarımızın (Şarj ve taşıma kutusu değil) IP54, suya ve toza karşı dayanıklılık sertifikasına sahip olduğunu belirtmeliyiz. Spor esnasında ya da hafif yağmurlu havalarda da kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Başlamadan önce, AI Life uygulamasını kurmalısınız
Amiral gemisi statüsünde bir kulaklıktan söz ediyoruz. Dolayısıyla ürünün gelişmiş özelliklerinden faydalanabilmek için AI Life uygulamasını kurmanız, var ise de güncellemeniz önemli. Bu uygulamayı hem Android hem de iOS tarafında kullanabiliyorsunuz.
Huawei FreeBuds Pro 4, Bluetooth 5.2 kablosuz bağlantı teknolojisine sahip olan bir ürün. İsterseniz aynı anda iki farklı cihaza bağlama şansınız da var. Güçlü bağlantı ve düşük gecikme süresi sayesinde bir sorun yaşamadan kullanabilirsiniz.
Kafa hareketlerinizle de kullanabilirsiniz
AI Life uygulamasındaki “Bağlan” ibaresine tıkladığınızda, kısa sürede kulaklıkla akıllı mobil cihazınızı eşleştirebiliyorsunuz. Sonrasında da karşınıza kulaklıkla ilgili detaylar çıkıyor. Ekolayzer düzenlemeleri yapabilir, bass ya da tizlere ağırlık verebilir, dokunmatik ayarlamaları düzenleyebilir ve hatta isterseniz kafa hareketlerinizle telefonu açma ya da reddetme özelliğini aktifleştirebilirsiniz.
Evet, bu özelliğe dikkat. Diyelim ki telefonunuz çalıyor ve kulaklıklarınız takılı. O an telefona erişmeye ya da kulaklıklarınızın saplarına dokunmaya imkânınız olmayabilir. İşte bu durumda kafa hareketlerinizden yararlanabilirsiniz. Kafanızı onaylar gibi hafifçe aşağı yukarı hareket ettirerek gelen aramayı cevaplayabilir ya da reddeder gibi sağa sola sallayarak gelen aramayı reddedebilirsiniz.
Öte yandan, önceki FreeBuds Pro ürünlerinde de olduğu gibi bu cihazda da saplarda dokunmatik ve mekanik alanlar bulunuyor. Ses düzeyi için saplarda yukarı aşağı kaydırma yapmanız yeterli oluyor. Şarkılar arası geçişler, durdurma ya da oynatma gibi işlemler için de iki parmağınızla sapın alt kısmını sıkmanız (Bu esnada mekanizmayı duyuyorsunuz) yeterli oluyor. Gayet kullanışlı olduğunu düşünüyoruz.
Huawei Sound markasıyla gelen ilk kulaklık: Ses kalitesini daha da artırmak
Huawei FreeBuds Pro 4, tıpkı Pro 3’te olduğu gibi 11mm dinamik sürücülerle ve düzlemsel diyaframlı sürücüyle geliyor. Deneyimlerimiz esnasında ses kalitesinden memnun kaldığımızı söylemeliyiz. İster pop, ister sanat müziği, ister rock… hangi türü dinlerseniz dinleyin, enstrümanların ve vokallerin detaylarını ayrı ayrı alabiliyorsunuz. Tabii tekrar etmek gerekirse, ekolayzer ayarlamaları yaparak kendinize özgü daha iyi deneyimler de elde edebilirsiniz.
FreeBuds Pro 4, ses konusunda biraz daha hassas olan, biraz daha yüksek kalite isteyen kullanıcıları da es geçmiyor. Öyle ki pazarda 2,3Mb/sn kayıpsız ses iletimini sağlayan tek TWS, yani gerçek kablosuz kulaklıkların FreeBuds Pro 4 olduğunu söylemeliyiz. Örneğin eğer Huawei Pura 70 Ultra telefona sahipseniz, 1,5Mbps’e kadar kayıpsız ses performansı elde edebiliyorsunuz. Kayıpsız ses faktörü, sizi analog deneyimlere yaklaştıran, seslerde sıkıştırmalar olmadığı için en ufak işitsel detayları dahi duymanıza imkân sunan bir faktör. Kayıpsız ses unsuru, özellikle odyofillerin ön planda tuttuğu bir unsur. Ama şunu da eklemeliyiz…
Yüksek kaliteli işitsel detaylar elde etmek için standart MP3 dosyaları işinize yaramaz. Zira MP3’lerde ufak boyutlar ön planda tutulur ve orijinal ses dosyasından pek çok unsur kırpılır. Bu da kaliteyi düşürür. Örneğin, satın aldığınız CD albümlerin neredeyse kayıpsız olarak export’lanmış dosyalarını kullanmanız gerekiyor. Ya da eğer bir dijital streaming aboneliğiniz var ise, Hi-Fi yüksek kalite ses seçeneğiyle kullanım gerçekleştirmeniz gerekiyor. Tabii bir diğer önemli nokta ise, uyumlu cihaz faktörü. Burada da Huawei’nin resmi websitesine göz atmanızda yarar var. Şu an bu kulaklığa tam anlamıyla destek sunan güncel Huawei akıllı telefonları var ve önümüzdeki dönemde bu destek yelpazesinin yeni ürünlerle daha da genişletilmesi planlanıyor.
Unutmadan, diğer Huawei telefonlar ve diğer Android telefonlarda 990Kbps değerinin sağlandığını da söylemeliyiz.
Gelişmiş ANC ile kendinizi dünyadan soyutlayın
FreeBuds Pro kulaklık ailesinde en çok sevdiğimiz özelliklerden bir tanesi de ANC, yani aktif gürültü engelleme teknolojisi. Bu sayede, çok gürültülü bir ortamda olsanız da gerek müzik dinlerken gerekse de telefon görüşmeleri yaparken neredeyse hiç rahatsızlık duymuyorsunuz. Bu akım, FreeBuds Pro 4’le de devam ediyor. 10 m/s rüzgar hızında net aramalar gerçekleştirebileceğiniz bir kulaklıktan söz ediyoruz ki Huawei, cihazın an itibarıyla “Telefon görüşmeleri esnasında en iyi gürültü engelleme performansını sunan ürün” olduğunu bildiriyor.
Eğer İstanbul gibi kalabalık ve gürültülü bir şehirde yaşıyorsanız, ya da sıklıkla seyahat eden biriyseniz, metro, metrobüs, minibüs, uçak gibi ulaşım araçlarını da sıklıkla kullanıyorsunuzdur. Bu araçların can sıkan bir tarafı, kalabalık ve gürültülü olmaları. Eh, işte ANC ile gürültü faktörünü ortadan kaldırabiliyorsunuz. Deneyimlerimiz esnasında gerek telefon görüşmelerinde, gerekse de bir şeyler dinlerken herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Evet, önceki ürünlerde de aynı şeyleri söylemiştik ama durum bu. Kalite çizgisi devam ediyor.
Bu arada, AI Life uygulamasına giderek gürültülü ortam seviyelerine göre düzenlemeler yapabileceğinizi belirtelim. Ayrıca kulaklık saplarını bir kez sıkıştırarak ANC modundan şeffaf moda da geçiş yapabilirsiniz. Bu sistem aynen korunmuş ve iyi de olmuş.
Peki ya pil ve şarj detayları nasıl?
Kendi adıma konuşmam gerekirse, FreeBuds Pro ailesini oluşturan tüm üyeleri kullandım ve çıktığından bu yana da FreeBuds Pro 3 kullanıcısıyım. Açıkçası ses kalitesi, kullanılabilirlik ve şarj tarafında şimdiye kadar ciddi bir sıkıntı yaşadığımı hatırlamıyorum. Son bir haftalık dilimde de Pro 4 ile neredeyse kesintisiz deneyimler elde edebildim. Gerek işe gidip gelirken, gerekse de ara ara yaptığım yürüyüşlerde bana eşlik eden yegane şey oydu.
Huawei FreeBuds Pro 4’ün taşıma ve şarj kutusunda 510mAh pil bulunuyor.
Kulaklıkları 40 dakikada, kulaklıklar olmadan taşıma ve şarj kutusunu da yaklaşık 1 saatte tamamen şarj edebiliyorsunuz. Şarj işlemi için kutuda gelen Type-C kabloyu kullanabilirsiniz. Öte yandan ürünün kablosuz şarj özelliği bulunduğunu da belirtelim. Bu sayede taşıma ve şarj kutusunu kablosuz olarak yaklaşık 150 dakikada şarj edebilirsiniz.
Kulaklıklar, tek şarj ile ANC kapalıyken ve ses kalitesine öncelik verildiğinde 6 saati aşkın kullanım deneyimi sunabiliyor. Taşıma ve şarj kutusundaki pil değeriyle birleşince de toplamda 30 saatlik deneyim mümkün oluyor. Eğer bağlantı kalitesini önceliklendirir ve ANC kapalıyken kullanırsanız, bu kez kulaklıkları tek şarj ile yaklaşık 7 saat boyunca kullanabiliyorsunuz. Tabii kutudaki pille birlikte bu kez 33 saati görebiliyorsunuz.
ANC özelliğini aktifleştirdiğinizde ise, kulaklıklar yaklaşık 4.5 saat boyunca kullanılabiliyor. Taşıma ve şarj kutusundaki pil detayıyla birlikte toplamda 22 saate varan ANC’li deneyimler sizi bekliyor.
Huawei FreeBuds Pro 4: Hem günümüz hem de geleceğe yönelik bir amiral gemisi
Huawei FreeBuds Pro 4, hem günümüz hem de geleceğe yönelik bir amiral gemisi. Bu tabiri ara ara kullanıyoruz, takip edenler fark edecektir ama gerçekten bunu hak eden ürünlerden bir tanesi bu.
Tasarım tarafında çok başarılı. Kulakta konforlu kullanım ve sağlam tutuş sunuyor. Kontrol mekanizması gayet kullanışlı. Ses kalitesi hem gündelik kullanıcılar hem de daha iyisini isteyen ses tutkunları için ideal. Huawei’nin de belirttiği gibi, şu an TWS ürünler arasında “tek” olarak nitelendirilen bir kulaklık bu.
Eğer ANC özelliğe sahip yeni bir amiral gemisi kulaklık ihtiyacınız var ise, göz önünde bulundurmanız gereken ürünlerden bir tanesi kesinlikle FreeBuds Pro 4. Hatta onu ilk sıraya almanızı öneriyoruz.
–
Oppo A3 inceleme: Türkiye’de üretildi