En hızlı çipler için büyük adım!

cip2

Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya arasında imzalanan çip anlaşmasının detayları belli olmaya başladı.

En hızlı çipler için büyük adım! Dünya yepyeni bir döneme doğru hızla ilerliyor. Yeni dünyanın en değerli maddesi ise çipler olacak. Hatta birçok uzman, çipler için yeni dünyanın petrolü benzetmesini bile yapıyor. İşte Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya, bu yeni döneme hazır girebilmek için ülkeler düzeyinde ortaklık kurarak çip üretimi konusunda mutabakata varan ilk devletler oldu.

Samsung

Geçtiğimiz aylarda bizzat Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya Ticaret Bakanları’nın bir araya gelerek yaptığı bu ortaklık duyurusunun detayları da günden güne netleşmeye devam ediyor.

cip

En hızlı çipler için büyük adım!

Bugün basına yansıyan yeni haberlere göre, iki devletin temel amacı 2nm sürecine dayalı bir çip üretimi aşamasına gelebilmek. Dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC’nin hala 4nm süreciyle çip ürettiği ve 2023 yılından itibaren 3nm sürecine geçip yapmayı planladığı hesaba katıldığında, iki ülkenin hedeflerinin ne kadar ileri düzeyde olduğu daha rahat anlaşılacaktır.

mikrocip

Projenin ortaya çıkan bir başka hedefi ise tarih. Buna göre ABD Japonya ortaklığıyla Japonya’da kurulacak olan Ar-Ge merkezinin 2025 yılından itibaren faaliyete geçmesi ve 2nm üretim sürecine tabi olan çiplerin seri üretimine başlanılması hedefleniyor. Özellikle Çin ile Tayvan arasında her geçen gün artan bir gerginliğin olduğu ve Tayvan’ın da dünya çip üretiminin çok büyük bir kısmını tek başına karşıladığı düşünüldüğünde, bu hamlelerin iki ülkenin Tayvan’a olan bağımlılıklarını azaltma mücadelesi olarak yorumlanıyor.

Samsung, Exynos çiplerini üretmeye devam edecek