Apple 2024’ten itibaren Amerikan yapımı çipler kullanacak

Apple ve Facebook

Tayvan ve Çin’e bağımlılığını azaltmak isteyen Apple, 2024’ten itibaren Amerika ve Avrupa’da üretilmiş çipleri kullanacak.

2020’nin başından beri hayatımızda olan ve o günden beri çok şeyi değiştiren koronavirüs salgını, teknoloji dünyasında da dengeleri alt üst etti. Bugüne kadar teknoloji şirketlerinin parça üretimi için bel bağladığı ülkelerden olan Çin ve Tayvan, bu pandemiden en çok yara alan ülkeler arasında yer aldı. Çin ve Tayvan’da pandemi şartları sebebiyle üretim tesislerinin kapatılması, teknoloji şirketlerini de zor durumda bıraktı. İşte bu yüzden teknoloji şirketleri üretim tesislerini farklı ülkelere yaymak için önemli adımlar atıyor.

Bildiğiniz gibi üretim tesislerini farklı ülkelere taşıyan bu şirketlerden biri de Amerikalı teknoloji devi Apple. Hatırlarsanız şirket kısa süre önce iPhone üretiminin önemli bir kısmını Hindistan’a kaydırma kararı almıştı. Amerikalı teknoloji devi böylece Çin’de yaşanacak bir sorun halinde iPhone üretiminin devam etmesini sağlayacaktı. Ancak Apple’ın üretim tesisleriyle ilgili hamlesi bununla sınırlı kalmayacak. Çünkü şirket şimdi de çip üretimini farklı bölgelere yaymak için ilk adımları atıyor.

tim cook

Bloomberg’in haberine göre Apple, 2024’ten itibaren ABD’de, yani kendi evinde ürettiği çipleri kullanmayı planlıyor. Amerikalı teknoloji devinin aynı zamanda bazı Avrupa ülkelerinde de çip üretimi yaptırabileceği söyleniyor.

Bloomberg tarafından paylaşılan bilgilere göre Tim Cook, geçtiğimiz günlerde Almanya’da katıldığı bir etkinlikte bu planlarını paylaştı. Bugün dünyada kullanılan çiplerin yüzde 60’ının Tayvan’dan geldiğine dikkat çeken Tim Cook, herhangi bir şeyin yüzde 60’ı için tek bir ülkeye bel bağlamanın doğru bir strateji olmadığını söyledi. Bu hatalı strateji sebebiyle pandemi döneminde ciddi stok sorunları yaşandığı düşünülürse Cook’un haklı olduğunu söyleyebiliriz.

2023 Toyota Prius tanıtıldı