Teknoloji ürünleri için kötü haber! Fiyatlar artıyor!

cip

Gün geçmiyor ki tüketiciler için kötü bir haber gelmesin. Dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC’ye yakın kaynaklardan ortaya atılan son iddialar ise, hepten can sıkacak boyutta.

Teknoloji ürünleri için kötü haber! Fiyatlar artıyor! Teknoloji meraklıları için özellikle 2008-2020 yılları arası son derece güzel bir dönemdi. Şimdi geriye dönüp baktığımız zaman, hem ülkemizde hem de dünya genelinde söz konusu yıllar içerisinde akıllı telefonlardan bilgisayarlara hemen hemen bütün teknolojik cihazlara erişimin çok daha kolay olduğunu görüyoruz.

cip

Ancak özellikle pandeminin başlamasıyla birlikte alt üst olan arz talep dengesizliği, geride adeta bir enkaz bıraktı. Bu duruma bir de hammadde enflasyonu eklenince işler hepten içinden çıkılmaz bir hale gelmeye başladı.

cip2

Teknoloji ürünlerin için kötü haber! Fiyatlar artıyor!

Dünyanın en önemli çip üreticilerinden biri olan Tayvanlı teknoloji devi TSMC, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla birlikte yakın bir zamanda 3Nm süreciyle üretilmiş çip üretimi safhasına geçileceğini duyurdu. Salt bu açıklama nezdinde bakacak olursak aslında bu elimize daha güçlü işlemcili cihazların geçeceğini göstermesi açısından gayet olumlu bir gelişme. Ancak bir de madalyonun diğer tarafı var ki işte orası canınızı fazlasıyla sıkacak.

mikrocip

TSMC’ye yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre, 3Nm sürecine geçilmesiyle birlikte hammadde maliyetleri artacak ve TSMC yapacağı yatırımları da beraberinde düşünerek ürettiği çipler için büyük zamlar talep edecek. Apple’dan Nvidia’ya kadar neredeyse her sektörün en büyük isimlerinin çip ihtiyaçlarını TSMC’den karşıladığı düşünülürse, önümüzdeki senenin ikinci yarısından itibaren büyük bir zam furyası görmeniz sizi şaşırtmasın.

George Martin müjdeyi verdi!