ABD çip krizini masaya yatırdı!

4nm Snapdragon 895 serisi üretimi, Samsung ve TSMC arasında bölünecek

Neredeyse her gün bir şekilde duyduğumuz ve 7’den 70’e bütün teknoloji cihazları etkileyen çip krizine karşı ABD teyakkuza geçti.

ABD çip krizini masaya yatırdı! Pandeminin başlamasıyla birlikte, bir taraftan üretimin azalması diğer taraftan ise talebin artmasına bağlı olarak kaçınılmaz bir şekilde ortaya çıkan tedarik sorunu, günden güne büyümüş ve tüm dünyayı etkisi altına alan bir “çip krizi” haline evrilmişti.

İşin kötü tarafı, teknoloji dünyasının önde gelen isimleri bu krizin Haziran-Temmuz 2022 yılına kadar azalmasını beklemedikleri gibi, daha kötüye gitmesinin de şaşırtıcı olmayacağı konusunda hemfikirler. İşte bu gelişmeler nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri başkanı Joe Biden, Temsilciler meclisine gerekli adımların atılması konusunda acil çağrı yaptı.

ABD çip krizini masaya yatırdı!

Biden’ın yaptığı bu çağrının detayları ise netleşmeye başladı. Buna göre Amerikan hükümeti, yarı iletken maddelerin üretimi noktasında Amerika Birleşik Devletleri’nin dışa bağımlılığını sona erdirmek istiyor. Hali hazırda Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan yarı iletken maddelerin yalnızca %12’si bu ülke sınırları içerisinde üretilebiliyor.

TSMC, Japonya'da ilk çip fabrikasını kurma planlarını duyurdu

Geri kalan kısmın çok büyük bir bölümü içinse, dünyanın geri kalanının olduğu gibi TSMC’ye (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) bağımlı durumda. İşte Amerika Birleşik Devletleri başkanı Joe Biden bu bağımlılığı sona erdirebilmek için 10 milyar doları doğrudan yatırım, 40 milyar doları ise vergi teşfikleri olmak üzere toplam 50 milyar dolarlık bir yatırımı içeren paketi senatodan geçirmek istiyor.

Böylesi büyük kapsamlı bir yatırım bile bir anda dışa bağımlılığı ortadan kaldırmaya yetmeyecektir. Çünkü üretimin her kolunda olduğu gibi yarı iletken madde üretimi de bugünden yarına hemen olabilecek bir şey değil. Ancak yine de bu fikir hayata geçebilirse, kısa zaman içerisinde Amerika için güzel haberler de gelmeye başlayacaktır.

Google Pixel cihazları yeni özellikler kazanıyor: Otomobilleri bile çalıştıracak