Ekonomide dengeleri altüst eden açıklama: Türk lirasının gerçek değeri belli oldu

Ekonomide dengeleri altüst eden

Ekonomide dengeleri altüst eden açıklamalara yer verildi. Uluslararası finans enstitüsü Türk lirasının gerçek değerini açıkladı. Hadi gelin merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Bugünlerde ana gündem maddelerinden bir tanesi de ekonomide dengeleri altüst eden açıklamalar oldu. Uluslararası finans enstitüsü Türkiye ile ilgili dikkat çeken bazı değerlendirmeler yaptı. Bu değerlendirmelere baktığımızda özellikle doların olması gereken değeri endişe yarattı.

Türk lirası her geçen gün normalden çok daha fazla değer kaybediyor. Bu durum akıllı telefonlar, bilgisayar ve iPad gibi birçok cihazın fiyatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca tüm bu ürünlerden alınan ek vergiler teknolojinin gelişmesi için büyük bir öneme sahip olan donanım satışını olumsuz yönde etkiliyor.

Ekonomide dengeleri altüst eden değerlendirmeler

Herhangi bir para birimi veya emtia için adil değer büyük bir öneme sahiptir. Bu adil değer üzerinden değerlendirme yapılabilir. Mesela Bitcoin hakkında 40 bin dolar adil değer olarak belirlenmişti. Türk lirasının dolar karşısındaki değeri ise adil olarak 16,5 rakamına tekabül ediyor.

Ekonomide dengeleri altüst eden

Herhangi bir ülkenin kendi para birimi ile cari açığını kapatması üzerinden yapılan bu ölçümler pek memnun edici olmayabiliyor. Mesela Türk lirası için dolar karşısındaki adil değerin 16,5 TL olduğu ifade edildi. Şu sıralar 14,8 seviyesinde olan dolar yapılan bu açıklamalarla birlikte 16,5 düzeyine kadar yükselebilir.

Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar düşecek mi?

Ekonomide dengeleri altüst eden açıklamalarda emtia fiyatları ile ilgili birçok ürünün artış trendinde olduğu da ifade edildi. 2020 yılında 6,3 TL olan dolar daha sonradan 7,5 TL seviyelerine kadar yükseldi. bugünlerde her ne kadar 14,8 düzeyine sabitlenmiş görünse bile yine de bu durum geçici olabilir.