Delta varyantı ile küresel COVID-19 ölümleri 5 milyona ulaştı

Delta varyantı ile küresel COVID-19 ölümleri 5 milyona ulaştı

Reuters’tan gelen bir rapora göre 1 Ekim Cuma günü itibariyle COVID-19 ile ilgili dünya çapında ölümler 5 milyonu aştı. Aşılanmamış insanlar özellikle tehlikeli Delta varyantından ağır etkilendi. İşte detaylar.

Delta varyantı, zengin ve fakir ülkeler arasındaki aşı oranlarındaki geniş farklılıkları da ortaya çıkardı. Bazı batılı ülkelerde aşıya karşı tereddütle yaklaşılmasının da sonuçları böylece belli oldu. Yedi günlük ortalamada bildirilen tüm küresel ölümlerin yarısından fazlası ABD, Rusya, Brezilya, Meksika ve Hindistan’da gerçekleşti. Bir Reuters analizine göre, COVID-19 ölüm oranının 2,5 milyona ulaşması bir yıldan biraz fazla sürdü. Sonraki 2,5 milyon ölüm sekiz aydan kısa bir sürede kaydedildi. Geçen hafta dünya genelinde günde ortalama 8.000 ölüm veya her dakika yaklaşık beş ölüm bildirildi. Bununla birlikte, küresel ölüm oranı son haftalarda yavaşlıyor. Son günlerde, daha zengin kesimlerde aşılar tamamlanmaya başlamış olsa da, birçok insanın henüz ilk dozu almadığı daha fakir ülkelere aşı sağlamaya yönelik çalışmalar başlatıldı.

Delta varyantı ile küresel COVID-19 ölümleri 5 milyona ulaştı

Our World in Data’ya göre dünyanın yarısından fazlası henüz en az bir doz COVID-19 aşısı almadı. ABD, Cuma günü herhangi bir ülkenin en yüksek kaybı olan 700.000 ölümü aştı. ABD’deki vakalar ve hastaneye yatışlar daha düşük bir eğilim gösteriyor. Ancak sağlık yetkilileri, daha soğuk havaların iç mekanlarda daha fazla aktiviteye neden olması nedeniyle olası bir yeni dalga için hazırlanıyor. Reuters analizine göre, Güney Amerika, dünyadaki en yüksek ölüm oranına sahip.

iPhone 8 onarım programı raftan kaldırıldı: Apple destek vermeyecek