Crew Dragon otonom sistem kullanmaya başlayacak

SpaceX astronotları yeniden

Birçok kişinin heyecanla takip ettiği Crew Dragon otonom sistem ile çok daha güçlendirilmiş bir yapıya sahip olacak. SpaceX uzun bir süredir bunun üzerinde çalışıyordu.

SpaceX tarafından yapılan ticaret tedarik sözleşmesinin başlangıcından bu yana Dragon kapsülleri büyük rağbet görüyor ve Crew Dragon otonom sistem bunun bir parçası olacak diyebiliriz. Son bir kaç zamandır Dragon 2 üzerinde çalışmalar yürüten SpaceX uzaya birçok kargo götürmek istiyor. Ancak bu seferki Dragon kapsülleri çok daha farklı bir sisteme sahip olacak. Bu defa Uluslararası Uzay İstasyonu’na otonom bir şekilde bağlanabilecek kapsüller üretilecek.

Crew Dragon yeni sistemi kullanıma hazırlanıyor

Şimdiki Dragon kapsülleri istasyona ulaştığında yanaşma prosedürü ile uğraşıyor. SpaceX bunun yerine çok daha farklı bir metot geliştirme kararı aldı.

Crew Dragon otonom sistem yeni1

Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan astronotlar uzay boşluğunda bu kapsülü yakalamak ve ortak yanaşma mekanizması portlarından birine yönlendirmek için Canadarm2 denilen bir sistemini kullanıyor. Bu sistem Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan robotik bir cihaz ile uygulanıyor. Her ne kadar robotik sistemler tarafından bu gerçekleştirilse bile, Dragon kapsülünün otomatik olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na yanaşması çok daha pratik olacaktır.

SpaceX bunun farkında olacak ki yeni bir otonom sistem geliştirdi. Bu sistem sayesinde Dragon kapsülleri kendiliğinden Uluslararası Uzay İstasyonu’na yanaşacak. Böylece hiçbir risk alınmadan çok rahat bir şekilde kapsüller kargo taşıyabilecek. Şimdilik bu teknoloji sadece uzay istasyonu için kullanacak olsa bile ilerleyen dönemlerde Mars projelerinde de tercih edilmesi planlanıyor. Bu konu ile ilgili görüşlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.