Uzay araçları için yeni bir paraşüt sistemi geliştirildi

SpaceX Crew Dragon

Dünyanın en büyük uzay şirketlerinden birisi olarak bilinen SpaceX, uzay araçları için geliştirdiği sistemlerle kendisinden bahsettirmeye devam ediyor. Uzay kapsülleri ile birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu’na ve diğer gezegenlere ulaşmak isteyen SpaceX, önemli problemlerle karşı karşıya kalıyordu. İşte haberimizin detayları.

Uzay kapsülleri başka gezegenlere fırlatıldıktan sonra iniş ile ilgili bazı problemler yaşayabiliyor. Örneğin Crew Dragon görevini tamamladıktan sonra Dünyaya inerken sert bir iniş yaşamıştı. Şirket bu tarz durumların olumsuz etkiler yaratmaması için yeni paraşüt sistemleri denemeye karar verdi.

Uzay araçları için geliştirilen sistem koruma sağlayacak

SpaceX yaptığı denemelerde; 10.000 ile 25.000 ft. yükseklikte bir C-130 uçağından, 8.000 ile 12.000 ft. uzaklıkta ise uzay kapsülünü helikopterden aşağı attı. Tüm bu denemeler 25 kez gerçekleşti ve hiçbirisinde önemli bir sorunla karşı karşıya kalınmadı.

Crew Dragon kapsulu

Kapsül için geliştirilmiş olan paraşütler son derece basit bir sistemle çalışıyor. Paraşütler aşağı düşen uzay kapsülünü hava direnci sayesinde yavaşlatabiliyor. Kapsüllerin iniş esnasında sert bir şekilde düşmesi önemli hasarlara neden olabiliyor. Ayrıca bu kapsüllerde insan olması durumunda can güvenliğinin de riske girdiğini söyleyebiliriz.

SpaceX şimdiye kadar yapılmış en güvenli paraşüt sistemine sahip olduklarını iddia ediyor. Yakın bir zamanda şirketin bu konuda haklı olup olmadığını görebiliriz. Peki sizce de bu paraşüt sistemleri uzay kapsüllerini koruyabilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.

SpaceX’in uzay aracı Dragon Dünya’ya başarıyla döndü


Yorumlar kapatıldı.