Çin koronavirüsü neden sakladı? İşte herşeyi açıklayan o belgesel!

Koronavirüs çocuklarda felç

Dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkelerinden olan Çin, koronavirüsü neden sakladı? Bu sorunun cevabı ayrıntılı şekilde bir belgeselde yer aldı.

Tartışmaların merkezinde yer alan Çin, koronavirüsü neden sakladı sorusu ile sürekli muhatap oluyor. Hatırlayacağınız üzere 2019 yılının Eylül ayında bile bu virüsün olduğu söyleniyor. Yani sanıldığı gibi 2020 yılında bu salgın başlamadı. Elbette asıl problem bu değil. Herkesin merak ettiği ve tartıştığı konu Çin’in Eylül ayından beri virüsü dünya basınından saklaması.

Baskıcı rejimlerde genellikle dışarıya çok fazla bilgi verilmez. Mesela Sovyet Rusya toprakları içerisinde meydana gelen Çernobil nükleer faciası uzun bir süre basınla paylaşılmadı. Fakat baskılar nedeniyle bu facia dünya basınına duyuruldu. Çin’de koronavirüs ile ilgili yaşananlar aslında bunun hemen hemen aynısıydı.

Çinli yetkililer gerçekleri örtbas etmeye çalıştı

İngiltere’de bugün yayınlanacak bir belgesel bizlere birçok önemli detay veriyor. Bu belgeselin ana konusu koronovirüsün bütün dünyaya nasıl yayıldığı. Salgına genel olarak bakıldığında, Çin’in büyük bir ihmale sahip olduğu görülüyor.

Çin koronavirüsü neden sakladı
12 Aralık – 29 Aralık 2019 tarihleri arasında bu virüsün resmi olarak tespit edildiği ifade ediliyor. Elbette virüs eylül ayında da görülüyordu. Fakat resmi kayıtlara 12 Aralık 2019 tarihinden itibaren geçti. Bu virüsün yeni bir tür olduğunu Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirmeyen Çin, böylece 100 milyon insana bulaşmasına neden oldu.

Ülkeye giden ve dönen turistler beraberinde virüsü de taşınmış oldu. İlk etapta Japonya, Güney Kore, Tayland ve ABD gibi ülkeler virüsü bir şekilde kaptı. Seyahatlerin salgının yayılmasında en önemli faktör olduğu ifade ediliyor. Yine bu belgeselde yer alan detaylara göre, Çin hükümeti sağlık görevlilerine yeni salgından bahsetmemelerini istemiş.

İngiltere’de bu akşam yayınlanacak olan belgesel, çok büyük bir ses getirecek gibi görünüyor. Peki sizce Çin hükümeti bu virüsün yayılmasında etkili miydi? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.