Dün gece fırlatılan Çin uzay gemisi, Ay yüzeyine ulaşarak kendi çapında önemli bir rekor kıracak. Ay’ın karanlık yüzeyine kafayı takmış olan Çin, Dünya’ya bazı numunelerin gelmesini sağlayacak.
Çin’in en büyük roket sistemi Long March-5, Çin uzay gemisi olarak bilinen Chang’e 5 isimli aracı Ay’ın karanlık yüzeyine gönderdi. Bildiğiniz üzere buraya daha önce hiçbir uzay aracı gitmemişti. Bu sayede Ay yüzeyinin hiç bilinmeyen bir tarafı da incelenmiş olacak.
Görevin sözcüsü Pei Zhaoyu tarafından yapılan açıklamalara göre bu görev kısa sürecek. Uzay gemisi Ay yüzeyine ulaştıktan hemen sonra parçalar toplamaya başlayacak. Bu parçalar sadece yüzeyden alınmayacak.
Çin uzay ajansları Ay üzerinde yoğunlaştı
Küresel olarak birçok uzay girişimi yönünü Mars’a çevirdi. Ancak Çin, Ay konusunda çok ısrarcı. Chang’e 5 isimli bu uzay aracı, eğer başarılı olursa, Ay yüzeyinden bazı parçalar alacak. Bu parçalar dünyaya getirilecek ve kapsamlı olarak değerlendirilecek.
Ay’ın oluşum süreçlerini anlayabilmek pek kolay bir süreç olmayacak. Şu anda bile tahmin edilenden çok daha fazla bilinmeyen olduğu tahmin ediliyor. Ay araştırmalarında eski dönemlerden kalma bir buz parçası bile bulundu. Ay yüzeyi işte tam da bu nedenle bilinmezliklerle dolu diyebiliriz. Muhtemelen değerli madenler öncelikli amaçlar içerisinde olacak.
Bundan kısa bir süre önce sadece ABD ve Rusya Ay’dan çeşitli numuneler almıştı. Şimdi ise bu numuneleri getiren bir diğer ülke Çin olacak gibi görünüyor. Sizce Çin bu konuda istediği seviyeye ulaşabilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.