Tiangong Uzay İstasyonu’nu uzaya yerleştirerek büyük bir başarıya imza atan Çin için bir sonraki adım Ay’a ve Mars’a astronot göndermek.
Çin, yavaş yavaş büyütmeye devam ettiği Tiangong Uzay İstasyonu’na bu hafta üç astronot daha gönderdi. Tiangong’a sorunsuz bir şekilde ulaşan bu üç astronot, uzay istasyonunda altı ay görev yapacak. Tiangong’da görevli astronotlar, yeni gönderilen modüllerin kurulumunu tamamlayarak Çin’in uzay istasyonunu daha da büyütecek.
Tiangong Uzay İstasyonu’nu başarıyla yörüngeye yerleştirip faal hale getirerek ABD ve Rusya’dan sonra kendi uzay istasyonunu kuran ve uzaya astronot gönderen üçüncü ülke haline gelen Çin, önümüzdeki yıl da Xuntian adını taşıyan uzay teleskobunu yörüngeye fırlatmayı planlıyor. Ancak Çin’in uzaya yönelik planları bununla da sınırlı değil. Çünkü Çin için Tiangong Uzay İstasyonu büyük bir planın ilk ayağından ibaret.
İlk olarak Çin, Tiangong Uzay İstasyonu’nun zamanla Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yerini almasını istiyor. Şu anda NASA ve ESA astronotlarına ev sahipliği yapan Uluslararası Uzay İstasyonu, 2031’de emekliye ayrılacak.
Çin için bir sonraki aşama ise Dünya’ya yakın göktaşlarından örnekler toplamak. 2030’a gelindiğinde ise Çin Ay’a ilk astronotlarını göndermeyi planlıyor. Yine 2030’a gelindiğinde numune toplamaları için Mars ve Jüpiter’e uzay sondalarının gönderilmiş olması planlanıyor. Ancak Çin’in uzay planları burada da bitmiyor. Çünkü Çin sadece Ay’a değil Mars’a da astronot indirmeye kararlı.
Tüm bunlar şimdilik iyimser planlar gibi görünse de Tiangong Uzay İstasyonu’nun başarılı kurulmasıyla birlikte bu planının ilk adımının başarıyla tamamlandığını göz ardı etmemek gerekiyor.