Çift maske takmak koruma sağlıyor mu? Hesapladılar

Çift maske takmak koruma

Çift maske takmak koruma sağladığı ile ilgili büyük tartışmalar var. Bazıları gerçekten işe yaradığını düşünürken kimileri gereksiz olduğu fikrine sahip. Peki gerçekten işe yarıyor mu?

Birçok kişi tarafından dile getirilen çift maske takmak koruma sağlıyor tartışmaları bir türlü dur durak bilmiyor. Bazıları iki maskenin üst üste kullanılmasını önemli bulurken büyük çoğunluk koruma sağlamadığını düşünüyor. Peki bu konuda kim karar verecek. Japonya’nın Riken ve Kobe Üniversitelerinden bilim insanları tarafından yapılan açıklamalar durumu netleştirebilir.

Çift maske takmanın ne tür katkıları olacağını bu bilim insanları araştırdı. Üstelik araştırmalar süper bilgisayar ile gerçekleştirildi. Bu bilgisayar çeşitli hesaplamalar ile çift maske takmanın koruma oranına baktı.

Çık maske sanıldığı kadar etkili mi?

Tek maske taktığınızda yaklaşık olarak yüzde 85 oranında koruma sağlıyor. Yani sadece bir maske kullananlar bile aslında çok büyük seviyede koruma altında. 2 maske birden takmak ise sadece buna yüzde 4 etki sağlıyor. Bu gerçekten de tahmin edilenden çok daha düşük.

Çift maske takmak koruma

İkinci maske hava direncini genellikle baskılıyor. Böyle bir durumda hava almak çok daha zor hale geldiği için baskı yapmak gerekiyor. Bu baskı aynı zamanda kenarlardan hava sızmasına neden oluyor. Böylece iki maskenin hiçbir işlevi kalmıyor. Bilim insanları 2 maske takmanın aslında o kadar da getirisi olmadığını söylüyor.

Apple iCloud fotoğraflarınızı Google’a aktaran özellik geldi!

Süper bilgisayar ile yapılan çalışmalar sonucunda genel tablo bu rakamlarla ifade edildi. Ancak bilim insanları özellikle N95 maskeleri öneriyor. Peki sizce iki maske kullanmak işlevsel mi?