Maske yıkamak doğru bir yöntem mi?

maskesini çene altında tutanlar

Bilim insanları uzun bir süredir maske yıkamak ile ilgili araştırmalar yapıyor. Bazıları maske yıkamanın doğru bir davranış olduğunu düşünürken bazıları da bunun son derece yanlış olduğu kanaatinde.

Dünya genelinde kullanılan birçok farklı maske türü bulunuyor ve maske yıkamak oldukça popüler bulunuyor. Bunlardan özellikle de bir bölümü virüsten koruma sağladığı için birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Örneğin N95 maskeleri görülebilecek en korunaklı maskeler olarak tasvir ediliyor. Ancak bu maskeler ne yazık ki çok fazla tedarik edilemiyor.

Maske temizlemek ideal bir yöntem

Sadece devletler arasında değil aynı zamanda kuruluşlar içerisinde de büyük bir maske savaşı yaşanıyor. Halka dağıtılmak istenen maskeler ne yazık ki pek yeterli olmuyor. Her ülke için maske en büyük sorunlardan birisi olarak gündemde.

maske yıkamak yeni

 

Bu sebeplerden dolayı sağlık kuruluşları ve devletler maskeleri daha dikkatli kullanmaya çalışıyor. Peki bu durum nereye kadar sürdürülebilir? ABD’li bir araştırma grubu tarafından yapılan çalışmalarda özellikle de N95 maskelerinin yıkandıktan sonra tekrar tekrar kullanılabileceği ortaya çıktı. Bu sayede hem maske konusunda tasarruf sağlanıyor hem de daha hijyenik bir ortam oluşturuluyor.

Siyah maske güvenli mi? Koronavirüse karşı etkili mi? İşte cevabı!

Maskelerin temizlenmesi için 4 farklı yöntem kullanılıyor. Bunlardan en kötüsü etil alkol ile yıkama yöntemi. Eğer maskeler etil alkol ile yıkanırsa, kumaşlarında aşınma meydana geliyor. Yıkama yöntemleri içerisinde en sağlıklı olanı ise ultraviyole ışınları ile temizleme yöntemi. Bu yöntem sayesinde maskeler çok daha temiz bir şekilde yeniden kullanılabiliyor. Peki siz maskeler ile ilgili ne tür temizlik önlemleri alıyorsunuz? Yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.


Yorumlar kapatıldı.