Bing’deki yapay zeka aramalarına sınırlama getirildi

Microsoft Bing

Bing’e eklenen ChatGPT yazılımının aşırı yüklenme sebebiyle performans düşüklüğü yaşadığını tespit eden Microsoft, yapay zeka destekli aramalara kota getirdi.

En büyük yatırımcılarından biri olduğu OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yakaladığı büyük başarıdan faydalanmak isteyen Microsoft, bu yapay zeka uygulamasını arama motoru Bing’e entegre ederek, kağıt üstünde oldukça mantıklı görünen bir hamleye imza attı. Çünkü Microsoft’un arama motoru yıllardır Google’ın gölgesinden kurtulamıyordu ve yakın zamanda arayı kapatacak gibi de görünmüyordu. Ancak bu hamleyle birlikte Bing bir anda popüler hale geldi. Milyonlarca insan ChatGPT destekli aramayı denemek için Microsoft’un arama motoruna yönelirken, bu değişim sayesinde Microsoft’un Google’ı zirveden indirebileceği bile konuşulmaya başlandı.

EinsteinGPT

Ancak günün sonunda ortaya çıkan sonuç hiç de öyle olmadı. Çünkü kendi uygulaması üzerinde oldukça etkileyici işler ortaya koyan ChatGPT, Bing entegrasyonu üzerinden kullanılmaya başladıktan sonra tutarsız sonuçlar vermeye başladı. Microsoft, internet kullanıcılarının fazla yüklenmesi ve yanlış yönlendirmesi sebebiyle ChatGPT’nin böyle sonuçlar verdiğini söylese de bu açıklama sorunun üstünü örtmeye yetmedi. Geldiğimiz noktada Microsoft’un radikal bir önleme başvurmaktan başka çaresi kalmamış gibi görünüyor.

İnternet kullanıcılarının arama motorundaki ChatGPT özelliğine kaldırabileceğinden fazla yüklenmesini engellemek isteyen Microsoft, yapay zeka destekli aramalara sınır getirdi. Bundan sonra Microsoft’un yapay zeka destekli arama motorunu kullananlar, yapay zekaya bir oturumda en fazla 5, bir günde ise en fazla 50 soru sorabilecek. Amerikalı teknoloji devi bu sınırlamanın yapay zeka sisteminin üzerindeki yükü azaltarak daha iyi sonuçlar vermesine yardımcı olacağını düşünüyor.

Apple da kendi ChatGPT’sini geliştirebilir