Bilim adamları ilk kez Ay’dan alınan toprakta bitki yetiştiriyor

Bilim adamları ilk kez Ay'dan alınan toprakta bitki yetiştiriyor

Florida Üniversitesi’nden bilim adamları, Ay’dan alınan toprakta bitkiler yetiştirmeyi başardılar. Araştırmacılar, Apollo 11, 12 ve 17 görevlerinden elde edilen örnekleri kullandılar, ancak üzerinde çalışacakları fazla bir şey yoktu. İşte detaylar.

Ay’dan Dünya’ya toplam 842 pound (382 kilogram) toprak ve kaya getirilirken, araştırmacılar NASA’dan sadece 12 gram “ay regoliti” aldı. Yine de bu talep ettikleri dört gramdan fazlaydı. Bilim adamları Rob Ferl ve Anna-Lisa Paul da ellerini toprağa sürmek için sabırlı olmak zorunda kaldılar, numuneler için ise 11 yıl boyunca üç kez başvurdular.

Bilim adamları ilk kez Ay'dan alınan toprakta bitki yetiştiriyor

Bilim adamları bu amacı gerçekleştirmek için kapların her birine bir gram toprak koydular, bir besin çözeltisi eklediler ve ardından birkaç tane tere (Arabidopsis thaliana) tohumu yerleştirdiler. Tohumları, simüle edilmiş Mars toprağı, aşırı ortamlardan gelen topraklar ve ay toprağını taklit eden bir madde de dahil olmak üzere bir kontrol grubunun parçası olarak diğer toprak türlerine ektiler. Ay regolitine ekilen tohumların neredeyse tamamı filizlendi, ancak bitkiler sonunda kontrol grubunda yetişenlerden bazı farklılıklar gösterdi. Ay toprak bitkilerinden bazıları daha yavaş büyüdü veya daha küçüktü. Boyutlarda da kontrol grubu teresinden daha fazla varyasyon vardı.

Araştırmalarını Communications Biology dergisinde yayınlayan bilim insanları, ay toprağı örneklerinin yapısındaki farklılıkların bitkilerin büyümesini etkilediğini buldular. En çok mücadele eden terenin, daha fazla kozmik rüzgara maruz kalan, olgun ay toprağı olarak bilinen yerde yetiştirildiğini belirlediler.

Özellikle, The Guardian‘ın belirttiği gibi, Apollo 11’den alınan örnekler, büyüyen bitkiler için en az etkili olarak kabul edildi. Bunlar, çevreye birkaç milyar yıl daha fazla maruz kalan Huzur Denizi’nin daha eski yüzeyinden elde edildi.

Foxconn telefon sektörünün gidişatı konusunda endişeli